Logo
  • Blog
  • 8 juli 2024

'Grappend' gedrag wordt niet gewaardeerd - Ondanks officiële waarschuwingen ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd

Bij herhaling van gedrag na een waarschuwing is ontslag op staande voet alleen gerechtvaardigd als de werkgever dit als consequentie steeds duidelijk heeft gemaakt. Dat het in de praktijk hier mis kan gaan en de werkgever beter voor een andere ontbinding had kunnen kiezen laat een recente uitspraak zien.

Door: Marcus Draaisma, arbeidsrechtadvocaat

Op 1 maart 2003 treedt werknemer in dienst bij werkgeefster om trainingen te geven over onder meer gevaarlijke gassen. Op 10 augustus en op 3 december 2021 krijgt werknemer twee officiële waarschuwingen voor ongepast gedrag. Voor deze waarschuwingen is werknemer al een aantal keer op informele wijze aangesproken op zijn ‘grappend’-gedrag, namelijk Hitler-imitaties en racistische uitingen.

Beëindigingsovereenkomst

Werkgeefster heeft, nadat een opmerking door werknemer is gemaakt over gevaarlijke gassen in combinatie met joden, werknemer vertelt dat daarmee genoeg reden bestond voor een ontslag op staande voet. Er is hem toen echter een beëindigingsovereenkomst aangeboden, waarover in november overeenstemming is bereikt. De vaststellingsovereenkomst is van 9 november 2023.

Vervolgens heeft werknemer laten weten wellicht over te gaan tot vernietiging dan wel gebruik te maken van zijn herroepingsrecht. Wanneer er nog twee zaken van ongepaste opmerkingen aan het licht komen, ontslaat werkgever hem op staande voet.

Onvoldoende gewaarschuwd

Werknemer geeft aan dat zijn uitingen nooit aanstootgevend of racistisch bedoeld zijn geweest. De rechter geeft aan dat de werknemer wel degelijk uitspraken heeft gedaan die zo opgevat kunnen worden, ook al bedoelde de werknemer dat niet zo. Werknemer heeft bewust de door werkgever gedane waarschuwingen overschreden en is op dezelfde voet doorgegaan. Toch geeft de rechter aan dat onvoldoende gewaarschuwd is dat dit gedrag zou leiden tot een ontslag op staande voet. 

Vindplaats: Rechtbank Midden-Nederland 27 maart 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:1861.

De werkgever dient steeds duidelijk te maken dat bij herhaling van gedrag na een waarschuwing dit tot ontslag op staande voet zal leiden. De werkgever had hier beter voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsrelatie kunnen kiezen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.