Logo
  • Nieuws
  • 19 april 2013
  • Lianne Bouman

Regels tablets met 7"+scherm versoepeld

Door aanpassingen die de staatssecretaris van Financiën mogelijk wil doorvoeren in de werkkostenregeling, kunnen ook tablets met een display groter dan 7" fiscaal onbelast verstrekt worden . Weekers heeft een kleine versoepeling ten aanzien van deze tablets gesuggereerd. De apparaten moeten dan wel noodzakelijk zijn voor het werk van de belastingplichtige.

Beeld Regels tablets met 7"+scherm versoepeld

Volgens de huidige regeling moeten er over tablets met een scherm groter dan 7" loonheffing aan de Belastingdienst betaald worden, omdat deze als een computer worden gezien, behalve als het apparaat voor meer dan 90 procent zakelijk wordt gebruikt. Tablets met kleinere schermen worden gezien als communicatiemiddel waarover geen loonheffing is verschuldigd. Deze apparaten dienen dan wel minimaal 10 procent zakelijk worden gebruikt.

Noodzakelijk voor het werk


Weekers wil de regels versoepelen. Het criterium op de grootte van het beeldscherm van een tablet komt te vervallen en ook de vraag of de tablet mede wordt ingezet voor privédoeleinden zou geen rol meer moeten spelen. De enige regel die volgens de staatsecretaris relevant is, is de vraag of een tablet noodzakelijk is voor de werknemer bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Bedrijven die bijvoorbeeld willen overstappen naar een paperless bedrijfsmodel zouden door dit ‘noodzakelijkheidscriterium’ de loonheffing niet over de verstrekte tablets moeten betalen.

Huidige criteria achterhaald


Weekers vindt dat de huidige criteria die door de Belastingdienst (en de wettelijke regelingen) voor moderne apparatuur als tablets en smartphones gesteld worden, in de praktijk achterhaald zijn, omdat deze apparatuur steeds meer functionaliteit en mogelijkheden delen. Het is volgens de staatssecretaris niet meer van deze tijd het onderscheid tussen een telefoon en een computer puur te laten afhangen van de schermgrootte. Als een tablet groter dan 7" noodzakelijk is voor de werkzaamheden, krijgt de werkgever de kans om dit te bewijzen. Wordt dit bewijs gehonoreerd, dan hoeft de werknemer de tablet niet meer voor 90 procent zakelijk te gebruiken om voor onbelaste vergoeding in aanmerking te komen.

Let op


Of het zover komt, moeten wij afwachten. Eerst vindt er een internetconsultatie plaats. De uitkomsten hiervan zullen verwerkt worden in voorstellen tot aanpassing van de werkkostenregeling. Een en ander kan er toe leiden dat de huidige werkkostenruimte (1,5 procent ) neerwaarts wordt bijgesteld.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.