Logo
  • Nieuws
  • 8 april 2020
  • Bron: Arbo Unie

Relatie onder druk door thuiswerken? 3 tips

Nu veel Nederlanders thuis werken, lopen werk en privé naadloos in elkaar over. Partners zijn hele dagen op elkaar aangewezen, moeten kinderen ondersteunen bij hun schoolwerk en ondertussen hun eigen werk uitvoeren. Werkstress en onzekerheid over de situatie komen nu samen aan het thuisfront, wat de druk op een relatie flink kan opvoeren.

Beeld Relatie onder druk door thuiswerken? 3 tips

Volgens Jurriën den Hollander, namens Arbo Unie als onderzoeker verbonden aan de TU Eindhoven, zijn er drie mogelijkheden om het samenleven in deze corona-tijd zo soepel mogelijk te laten verlopen:

1. Werk aan elkaars autonomie

Geef elkaar de ruimte. Accepteer dat de ander op zijn of haar manier probeert een plek te vinden in de nieuwe situatie. De volgende houding helpt daarin: wees flexibeler, vriendelijker, vergevingsgezinder en behulpzamer dan normaal. Accepteer dat het voor iedereen moeilijk is, ook voor je partner, en dat je er samen het beste van moet maken.

2. Werk aan verbondenheid met elkaar

Partners kunnen de vriendschap tussen elkaar bewust versterken. Geef elkaar een extra knuffel, complimentje, aandacht en hulp. Onderzoek laat zien dat als de relatie met de partner sterker is, men veel meer aan kan en men minder stress heeft.

3. Waardeer elkaars sterke kanten

Als er strijd is tussen de partners, gunnen zij het elkaar niet om goed te zijn. Het helpt als partners elkaar juist wel gunnen om het goed te doen. Waardeer en accepteer iemands sterke kanten en kies ervoor om de minder goede kanten niet te benadrukken.

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.