Logo
  • Opinie
  • 18 januari 2016

Kunnen V&D-medewerkers bij Coolblue aan de slag?

Het snel groeiende webwarenhuis Coolblue wil zeker duizend medewerkers gaan aannemen. Ook kondigt het bedrijf aan meer fysieke winkels te gaan openen. Dit terwijl een groot aantal vestigingen van de traditionele warenhuisketen V&D de deuren zal moeten sluiten, waarmee duizenden banen op de tocht staan.

Vanuit het HR-perspectief van duurzame inzetbaarheid zou een deel van die ontslagen V&D'ers mooi kunnen instromen in de nieuwe winkels van Coolblue. Eén en één is twee, simpel. Of niet?

Als we gaan kijken welke vacatures er op dit moment worden aangeboden bij Coolblue dan valt dat te bezien. Het betreft 7 vacatures in winkelvestigingen: 4 verkoopmedewerkers, 2 floormanagers en 1 Sales Trainer. Wat verder opvalt is dat er weinig ervaring wordt gevraagd, maar wel 'sterke affiniteit met consumentenelektronica'. Zonder dat er expliciet leeftijden worden genoemd heb ik mijn conclusies al getrokken...

Dit confronteert ons weer eens met de discrepantie tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Waar aan de ene kant duizenden banen verdwijnen, worden aan de andere kant nieuwe banen gecreëerd die in veel gevalllen niet zijn op te vullen door diezelfde medewerkers. De enige remedie is werken aan de duurzame inzetbaarheid door werkgever én werknemer.

Stimuleer medewerkers om zich te blijven ontwikkelen en stel hiervoor een ruim opleidingsbudget beschikbaar. Wees niet bang dat je mensen opleidt voor je 'concullega's', want je kunt net zo goed andersom redeneren. En weet u wat het vreemde is: de meeste opleidingsbudgetten worden gemiddeld maar voor 80 procent besteed. Met als gevolg dat deze budgetten jaar op jaar naar beneden worden bijgesteld.

Mijn boodschap aan HR: zet die opleidingsbudgetten maximaal in om mensen blijvend inzetbaar te houden voor de arbeidsmarkt! Voorkom dat uw budget weer naar beneden gaat, omdat niet alles is uitgegeven. Voor de meeste V&D-medewerkers komt dit helaas te laat.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.