Logo
  • Nieuws
  • 30 december 2015
  • Peter van den Hout

Organisaties maken opleidingsbudgetten niet op

Er zit een flinke discrepantie tussen het geplande opleidingsbudget van organisaties en het daadwerkelijk gebruik ervan. Zo was het gemiddelde geplande opleidingsbudget vorig jaar 1083 euro per medewerker, terwijl in de praktijk gemiddeld 887 euro werd gerealiseerd in 2014. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse Ken- en stuurgetallenonderzoek van Berenschot in samenwerking met HR Strategie onder 118 organisaties in Nederland. 

Beeld Organisaties maken opleidingsbudgetten niet op

Het geplande budget voor 2015 valt gemiddeld dan ook iets lager uit: 1076 euro. De verschillen tussen de sectoren zijn overigens groot. In de collectieve sector en in de handel, transport en dienstverlening wordt het minst uitgegeven aan opleidingen. De kennisintensieve dienstverlening investeert het meest in opleidingen en in deze sector wordt het geplande budget ook vrijwel geheel opgesoupeerd.

"Kennelijk wordt in deze sector het belang van opleidingen zodanig sterk onderkend, dat het geplande budget ook voor 95 procent wordt opgemaakt," aldus Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. "Bijblijven is hier essentieel om de dienstverlening op niveau te kunnen houden."

Benchmark uw opleidingsbudget

Wilt u weten hoeveel er wordt geïnvesteerd in opleidingen binnen úw sector? Bestel dan de nieuwe benchmark Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.