Logo
  • Nieuws
  • 18 november 2020
  • Bron: Arbo Unie

'Nieuwe arbo-richtlijnen nodig vanwege thuiswerken'

Thuiswerken zorgt voor meer stress onder werknemers dan tijdens de eerste lockdown dit voorjaar. Om de gevolgen hiervan in te dammen moeten er nieuwe extra arbo-richtlijnen komen. Dat bepleit prof. dr. Willem van Rhenen, stress expert bij Arbo Unie.

Beeld 'Nieuwe arbo-richtlijnen nodig vanwege thuiswerken'

"Als we niet oppassen krijgen we te maken met de gevolgen van al die opgebouwde stress, fysieke ongemakken en werkzingevingsvraagstukken," waarschuwt Van Rhenen. Dat thuiswerken voor veel mensen meer stress oplevert, blijkt uit de Nederlandse Thuiswerk monitor van Arbo Unie onder circa 2500 werknemers in verschillende sectoren. Een kwart van de mensen geeft aan een sterke stressbeleving te hebben. De tweede semi-lockdown waar we in zitten, wordt gemiddeld ook veel negatiever ervaren dan de eerste. Dat heeft te maken met de hogere intensiteit en het gebrek aan onderbreking en dus herstel- en oplaadmomenten. Het contact met collega’s wordt het meest gemist. Uit de monitor blijkt ook dat bewegen en ontspannen bij de helft onder druk staat.

Van Rhenen pleit daarom voor nieuwe richtlijnen binnen de arbowetgeving. "Dan moet je denken aan minimale tijd voor sociale verbinding met collega’s, maximale online vergadertijd, thuiswerkvergoedingen, thuiswerkplekchecks op de juiste werkhouding. Maar ook vaste momenten online met de leidinggevende. Thuiswerken zal steeds meer de norm worden. We staan voor een enorme uitdaging om meerdere aspecten van werken en samenwerken opnieuw te definiëren. Hoe geef je online leiding, hoe onderhoud je de verbinding met medewerkers, hoe introduceer je nieuwe medewerkers?"

Contact met leidinggevende

Het sociale aspect van werk moet volgens Willem van Rhenen niet worden onderschat. "Het praatje bij het koffieapparaat, gezamenlijk lunchen, dat soort sociale momenten leveren werknemers energie. En het is juist die energie die essentieel is bij het omgaan met problemen en daarmee het voorkomen van stress. We merken ook dat werkgevers het lastig vinden om de goede verbinding te houden met hun werknemers en vice versa. Sommige werknemers die we spreken hebben helemaal geen contact meer met hun leidinggevende. De coronacrisis zal eindigen, maar het gedeeltelijk thuis en online werken is pas net begonnen. Het is afwachten hoe de gemoedstoestand van werknemers zich dan zal houden. Ik verwacht dat deze crisis ook voor werkend Nederland nog een lange tijd zal na-ijlen."

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.