Logo
  • Achtergrond
  • 16 april 2020
  • Arbo Unie

Werken aan verbinding voor teams op afstand nu isolatie de norm is

Werk zoveel mogelijk thuis: aan dat devies is in Nederland massaal gehoor gegeven. We doen het voor het goede doel, maar het is voor velen flink wennen. En dan is er vaak ook nog die knagende onzekerheid. Juist nu is verbinding met je team ontzettend belangrijk. Hoe houd je zicht op wat er bij je medewerkers speelt nu je normale voelsprieten zijn afgesneden?

Beeld Werken aan verbinding voor teams op afstand nu isolatie de norm is

Voer het goede gesprek met de Monitor Thuiswerken

Even bij elkaar langs lopen, meekijken op het scherm van een collega, in de wandelgangen bijpraten: voor de thuiswerkers is dat er voorlopig niet bij. Technologie helpt om op afstand samen te blijven werken, maar de interactie is toch anders. “Wij merken dat de overgang van de gebruikelijke sociale cohesie naar een thuiswerksituatie niet iedereen even makkelijk afgaat”, zegt Jan van den Hoogen, strategisch arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie. “Werk en privé lopen nu ook letterlijk door elkaar. Dat kan storen en afleiden. In sommige huishoudens lopen bovendien de spanningen op, ook doordat mensen zich zorgen maken. Als je als leidinggevende zicht hebt op wat er bij je medewerkers thuis speelt, kan je daarop inspelen.”

Eyeopener

Het probleem is dat dit zicht in de huidige situatie vaak juist belemmerd is. “Op afstand is het toch moeilijker om echt voeling te houden. Overal hebben teams wel Skype-koffiemomenten en online vrijmibo’s in het leven geroepen om de verbinding te onderhouden, maar gaat het dan wel over waar het echt over moet gaan? Stel je daar de goede vragen? Om leidinggevenden daarbij te helpen, hebben we bij Arbo Unie de Monitor Thuiswerken ingericht. Dit is een heel eenvoudig instrument om de aandachtspunten rondom de werk- en thuis- en persoonlijke situatie van medewerkers in beeld te krijgen. Zodat je met je team makkelijker het goede gesprek kunt aangaan. Ook voor medewerkers zelf kan die zelfreflectie een eyeopener zijn; wat doet die thuiswerksituatie eigenlijk met mij?”

Kracht van herhaling

Het invullen van de Monitor Thuiswerken is binnen 10 minuten gebeurd: een kwestie van 24 rapportcijfers uitdelen aan verschillende aspecten die nu belangrijk zijn. Zoals ervaren steun van het team en de leidinggevende spanningen en ontspanning thuis. Jan: “Als de vragenlijsten bij ons binnen zijn, krijg je binnen een werkdag een geanonimiseerd overzicht met de gemiddelde scores in de groep, en de uitschieters naar boven en beneden. Dat maakt duidelijk waar de knelpunten zitten en waar je het met elkaar over moet hebben: wat is hier aan de hand en hoe kunnen we elkaar steunen? Als je die exercitie een paar keer herhaalt, zie je ook of de afspraken die je met elkaar maakt, tot betere scores leiden of dat je verder moet bijsturen. Een effectieve en laagdrempelige manier om de onderlinge verbinding en betrokkenheid optimaal te onderhouden. En het helpt om uitval te voorkomen.”

Meer weten?

Kies voor het gebruik van de Monitor Thuiswerken om thuiswerkers in jouw organisatie te helpen echt in verbinding te blijven en elkaar te steunen? Neem dan contact op met Jan van den Hoogen, strategisch adviseur arbeid en organisatie: jan.vanden.hoogen@arbounie.nl of bezoek de website www.arbounie.nl/monitor-thuiswerken

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.