Logo
  • Achtergrond
  • 21 april 2020
  • Arbo Unie

Overbelasting in hectische tijden: hoe gaat het met je medewerkers?

De één zit al weken noodgedwongen stil, terwijl de ander zich een slag in de rondte werkt. Verschillende medewerkers staan onder druk. Dit kunnen de cruciale beroepen zijn zoals geformuleerd door de Rijksoverheid, maar ook beroepen die zich bezig houden met vitale processen binnen organisaties. Al deze professionals hebben te maken met extra werkdruk. Hoe help je hen deze periode door?
Beeld Overbelasting in hectische tijden: hoe gaat het met je medewerkers?

Houd vinger aan de pols met de Monitor Vitale Beroepen

Nu alles anders is dan anders, moeten veel werkenden alle zeilen bij zetten. “Die groep is heel breed”, vertelt Jeroen Stoffelsen, strategisch arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie. “Van zorgprofessionals die extra diensten draaien tot communicatieprofessionals die collega’s, klanten en relaties informeren over de impact van de crisis op de dienstverlening, van managers die hun team op afstand aansturen tot HR-adviseurs die overspoeld worden met vragen van medewerkers die zich zorgen maken over hun baan. Soms ook vanuit een thuiswerkplek die niet optimaal is ingericht, met kinderen om zich heen die ook nog begeleiding nodig hebben. Op adrenaline houd je die overbelasting best een tijdje vol, maar daar komt een einde aan. Wil je dat moment niet afwachten, dan doe je er als werkgever verstandig aan deze medewerkers in de gaten te houden.”

Knelpunten en behoeften in kaart

Om daarbij te helpen heeft Arbo Unie de Monitor Vitale Beroepen ontwikkeld. “Aan de hand van dertig vragen en stellingen brengen we hiermee de fysieke en mentale gesteldheid in kaart van medewerkers die in deze coronacrisis onder extra grote druk staan. Komen ze bijvoorbeeld nog aan rust en beweging toe? Voelen ze zich gesteund door hun collega’s en leidinggevende? Door het thuisfront? Slapen ze goed? Op die manier steken we nu al de thermometer in de organisatie of het team. Per afdeling of team van minimaal 15 deelnemers leveren we een groepsrapportage op die niet te herleiden is tot individuele medewerkers, maar wel inzicht geeft in waar knelpunten zitten en waar behoefte aan is.”

Omgaan met stress

Arbo Unie doet daarbij ook aanbevelingen. “De Monitor geeft handvatten om als team het gesprek aan te gaan. Zo help je elkaar om  je werk vol te houden zo lang het nodig is. Ook op individueel niveau kunnen onze bedrijfsmaatschappelijk medewerkers ondersteunen. In een persoonlijk gesprek - aan de hand van hun antwoorden op de vragenlijst - geven zij medewerkers gerichte adviezen over hoe ze bijvoorbeeld hun ontspanning kunnen nemen of meer grip op hun situatie krijgen. Want dat veel werkenden nu onder grote druk staan, is misschien onvermijdelijk; je kan wél voorkomen dat een aantal medewerkers straks onderuit gaat als na deze storm het adrenalinepeil weer zakt.”

Meer weten?

De Monitor Vitale Beroepen is snel uit te voeren – medewerkers van wie je het e-mailadres aanlevert, krijgen drie werkdagen om de vragenlijst in te vullen. Vervolgens ontvang je eveneens binnen drie werkdagen de rapportage van Arbo Unie. Kies je voor de inzet van de monitor Vitale Beroepen? Neem dan contact op met Jeroen Stoffelsen, strategisch adviseur arbeid en organisatie: jeroen.stoffelsen@arbounie.nl of bezoek de website www.arbounie.nl/monitor-vitale-beroepen

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.