Logo
  • Achtergrond
  • 13 mei 2020
  • Arbo Unie

Klaar voor de 1,5 meter organisatie?

Voor wie dat kan, blijft thuiswerken voorlopig de norm. Ondertussen kijken organisaties vooruit: hoe richten we ons in op de 1,5 meter samenleving? Hoe kunnen we straks weer verantwoord terug naar de werkplek? De Corona Werkscan van Arbo Unie helpt je alles in beeld te krijgen wat daarbij komt kijken.
Beeld Klaar voor de 1,5 meter organisatie?

Vanaf 11 mei gaan de scholen in het primair onderwijs en de kinderopvang weer open, en de verwachting is dat geleidelijk aan meer en meer deuren van het slot gaan. Maar niet zonder dat de nodige maatregelen genomen zijn om risico’s rondom Covid-19 te minimaliseren. “Het wordt steeds waarschijnlijker dat we nog geruime tijd met het coronavirus te maken zullen hebben”, zegt Juan Bouwmans, bedrijfsarts bij Arbo Unie. “We moeten ons dus instellen op de 1,5 meter samenleving. Voor bijna alle organisaties heeft dat consequenties. Vele daarvan zijn inmiddels druk bezig zich voor te bereiden op het ‘nieuwe normaal’, met beleid, protocollen en praktische aanpassingen.”

Meer dan afstand houden

Bij die voorbereidingen komt veel meer kijken dan bedenken hoe je medewerkers straks op minstens anderhalve meter afstand van elkaar kunnen blijven. Hoe ga je bijvoorbeeld om met collega’s die tot risicogroepen behoren? Heb je die in beeld? Welke bedrijfsprocessen vragen om extra maatregelen of alternatieven? Heb je de hygiëne op orde? Wat wordt je beleid ten aanzien van thuiswerken? Van verzuim? Zijn je leidinggevenden goed geïnstrueerd en vaardig om meer persoonlijke gesprekken te voeren met medewerkers die in de problemen komen? Jan van den Hoogen, strategisch arbeids- en organisatieadviseur: “Bij Arbo Unie krijgen we hier veel vragen over. Met onze vakinhoudelijke kennis kunnen we bedrijven hierin adviseren. De Corona Werkscan is hierin een eerste en laagdrempelige stap; de scan maakt direct duidelijk waar je allemaal aan moet denken, hoe ver je daarmee bent en wat je misschien nog over het hoofd gezien hebt of beter kan doen.”

Advies op maat

De Corona Werkscan begint met een zorgvuldig samengestelde vragenlijst, online in te vullen door de werkgever of bijvoorbeeld de afdeling HR of Safety & Health. De antwoorden verwerkt Arbo Unie in een infographic die in één oogopslag zicht geeft op de voorbereidingen die al op orde zijn en waar nog werk aan de winkel is. Jan: “Vervolgens buigen we ons hier met een multidisciplinair team over, waarna een van onze experts snel contact opneemt om de uitkomsten door te lopen in een adviesgesprek. Dat kan een arbeidshygiënist zijn maar bijvoorbeeld ook een psycholoog, ergonoom of bedrijfsarts, afhankelijk van op welk vlak er nog aanscherpingen mogelijk zijn. Met als doel en resultaat: een gedegen voorbereiding op veilig en optimaal samenwerken, thuis en op locatie, in de nieuwe realiteit.”

Meer weten?

Wil je meer informatie over de Corona Werkscan of er direct mee aan de slag? Ga dan naar https://www.arbounie.nl/werkgever/online-diensten/corona-werkscan
 

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.