Logo
 • Achtergrond
 • 8 april 2020
 • Arbo Unie

Hoe kom je thuis fit de coronacrisis door?

Nu het coronavirus in ons land om zich heen grijpt, zijn miljoenen werkenden plotseling aan huis gekluisterd. Velen hebben daar hun taken zo goed en kwaad als het gaat opgepakt. Hoe blijf je bij alle beperkingen die dit met zich meebrengt, geestelijk en mentaal fit? Tips van Rita Paijmans, vitaliteitscoach bij Arbo Unie.
Beeld Hoe kom je thuis fit de coronacrisis door?

“Juist in deze periode is het belangrijk om gezond te blijven en weerstand op te bouwen”, zegt Rita. “Dat begint met denken in mogelijkheden: wat kan nog wel? Ook al zijn de sportscholen en -verenigingen dicht, staat je sociale leven noodgedwongen op een laag pitje en is de toekomst onzeker, er zijn genoeg creatieve oplossingen om in beweging te blijven en de stress in te dammen.”

 • Eén voordeel van thuis werken: je hebt geen files en geen reistijd. Gebruik de tijd die je normaal gesproken onderweg bent om bijvoorbeeld ’s ochtends een wandeling te maken. Zo blijf je in beweging.
 • Houd je gebruikelijke ritme en regelmaat zo veel mogelijk vast. Daar hoort ook bij: aangekleed en fris gedoucht aan het werk gaan, rond het tijdstip dat je anders ook begint.
 • Zorg dat je voldoende pauzes neemt en probeer tussen de middag, tijdens of rondom de lunch weer even naar buiten te gaan. Dat is goed voor de aanmaak van vitamine D én je dagelijkse stappen.
 • Als je naar buiten gaat, zoek dan het liefst de natuur op: een park in de buurt, de bossen. Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op je mentale veerkracht.
 • Blijf ook thuis voldoende drinken en gezond eten, met voldoende groente en fruit. De extra tijd die vrijkomt doordat je niet hoeft te reizen en misschien ook even minder werk hebt, is prima in te zetten om lekker en gevarieerd te koken, met verse ingrediënten.
 • Nu de sportclubs dicht zijn, kan je ook thuis aan je conditie werken – bijvoorbeeld met traplopen, opdrukken en squats. Misschien kom je nu zelfs eindelijk wél aan die workouts toe waar je het anders te druk voor had. Op youtube vind je legio inspirerende filmpjes. En veel sportscholen organiseren momenteel huiskamerworkouts, ook leuk.
 • Probeer positief te blijven. Weerhoud jezelf er daarom van om de héle dag internet af te zoeken naar het laatste slechte nieuws. Ook ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de huidige stress te lijf te gaan.
 • Ga bij voorkeur thuis niet zitten werken op een plek die je anders gebruikt om je te ontspannen. Zo houd je werk en privé ook in je hoofd gescheiden.
 • Heb je thuis een provisorische werkplek ingericht om de coronacrisis door te komen? Lees dan de tips van mijn collega Erwin Speklé over hoe je ook in ergonomisch opzicht optimaal kunt blijven werken.
 • Blijf het sociale contact met je collega’s onderhouden. Door vaker te bellen, te chatten, skypen of zoomen om even met elkaar te sparren. Dat geeft je sterker het gevoel dat je er samen de schouders onder zet. En draagt zeker in deze tijd bij aan verbinding.
 • Zijn je partner en kinderen ook thuis? Dan kan het lastig zijn om elkaar niet in de weg te lopen en af te leiden. Bespreek daarom samen wat een haalbaar schema is. Wie kijkt bijvoorbeeld wanneer welke huiswerkopdracht na en wat verwacht je van je oudere kinderen?
 • Als je met z’n allen bijna de hele dag in huis bent, is het extra belangrijk je woning goed geventileerd te houden. Zorg dus voor voldoende frisse lucht, ook áchter je voordeur, en zet hier en daar een raam open.

Vitaliteitssessies voor thuiswerkers

In deze bijzondere tijd staan de vitaliteitscoaches van Arbo Unie voor je klaar. In drie sessies – op afstand – helpen ze je met persoonlijke adviezen en begeleiding om je huidige manier van leven aan te passen en zo fit te blijven en weerstand op te bouwen. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met vitaliteitscoach Rita Paijmans: rita.paijmans@arbounie.nl.

Wil je weten hoe je optimaal thuis kunt werken tijdens de coronacrisis?

We helpen medewerkers om hun werkplek thuis goed op orde te krijgen met praktische tips en adviezen. Daarnaast bieden wij ook verschillende mogelijkheden om de mentale veerkracht en sociale verbinding van thuiswerkers te ondersteunen en te monitoren. Meer informatie op https://www.arbounie.nl/thuiswerken

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.