Werkgevers hebben een vergaande zorgplicht voor de veiligheid van hun werknemers. Om die reden is een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en plan van aanpak voor elke werkgever in Nederland verplicht. In een RI&E legt de werkgever vast welke gezondheids- en veiligheidsrisico's de specifieke werkzaamheden in het bedrijf met zich meebrengen. Vaak wordt daarbij niet aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA) gedacht. Dit terwijl bijvoorbeeld een te hoge werkdruk tot veel ziekteverzuim leidt in Nederland.
Het regent inmiddels gevallen van grensoverschrijdend gedrag, maar wat je er nu precies onder moet verstaan, lijkt steeds ongrijpbaarder te worden. Een vastomlijnde definitie ontbreekt nog altijd. Zijn er dan helemaal geen nadere omlijningen te geven van grensoverschrijdend gedrag? Toch wel. Advocaat arbeidsrecht Petra Willems legt een rechtsoverweging die in dit soort zaken vaak terug te lezen is uit.
Grensoverschrijdend gedrag is een black box voor HR-professionals: een tiende slaagt er niet in een beeld te krijgen of dit gedrag aan de orde is. Het aantal klachten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is bij tien procent van de Nederlandse bedrijven en organisaties toegenomen. Een kwart van hen ziet de behoefte aan vertrouwenspersonen groeien. Hoe als HR dit aan te pakken? Enkele initiatieven en eigen ervaringen.
Deze week starten enkele introductieperiodes voor aankomende studenten. Evenals de campagne Ben je oké? van expertisecentrum voor seksualiteit Rutgers. Voor de campagne zet het centrum leden van studie- en studentenverenigingen in. Met een toolkit biedt Rutgers handvatten hoe verenigingen grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar kunnen maken met hun leden.
Na een jarenlange daling van het aantal juridische hulpvragen is in het eerste halfjaar van 2023 een omslag zichtbaar. Onder de toegenomen aantal geschillen vallen vooral de geschillen op de werkvloer op. ‘Medewerkers worden steeds mondiger en laten hun stem horen’
Veiligheid is actueel én hypegevoelig. ‘Als er geen schandalen zijn in het nieuws, zwakt de aandacht af, terwijl onveiligheid op de werkvloer een structureel probleem is.’ Hoe zorg je dat vertrouwenspersonen organisaties blijvend verbeteren, nadat de stof van knallende krantenkoppen en bezorgde talkshowtafels optrekt?
Waar gewerkt wordt, liggen gezondheidsrisico’s op de loer. De risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) is er om deze risico’s in kaart te brengen en aan de hand van een actueel plan van aanpak te beteugelen. Sinds juli 2022 geldt voor de toetsing van de RI&E aangescherpte regels. Hoe werkt dit in de praktijk en wat levert het op?
Hoe om te gaan met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Veel organisaties zijn daar niet op voorbereid. Om die reden heeft regeringscommissaris Mariëtte Hamer een handreiking opgesteld met tips hoe organisaties kunnen omgaan met meldingen. Voornaamste is niet in paniek te raken en zorgvuldig de stappen in fases te doorlopen.
HR kan een ADHD-vriendelijke cultuur op de werkplek creëren. ADHD-coach Leanne Maskell geeft vijf 'gouden regels' hoe organisaties die naar diversiteit en inclusiviteit streven dit kunnen doen. Zodat mensen met deze diagnose zich er goed thuis voelen en beter tot hun recht komen. Ook in het voordeel van de werkgever zelf, want ADHD'ers onderscheiden zich vaak door 'hun creativiteit, innovatief vermogen en grote integriteit'.
Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het kabinet. De raad doelt met name op mensen die in hun werk meer kans maken op griep en die door hun baan kwetsbare anderen ook eerder kunnen besmetten.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.