Logo
  • Blog
  • 12 februari 2024

Ongewenst gedrag: met deze zelfinspectie kun je zien of jouw organisatie de basis op orde heeft

Regelmatig houd ik mij bezig met situaties van ongewenst gedrag, ofwel als vertrouwenspersoon ofwel als extern voorzitter van diverse klachtencommissies ofwel als onderzoek bij signalenonderzoeken dan wel cultuuronderzoeken. In dat kader valt me op dat veel organisaties de basis nog niet op orde hebben.

Beeld Ongewenst gedrag: met deze zelfinspectie kun je zien of jouw organisatie de basis op orde heeft

Door: Monique van de Graaf, arbeidsjurist/register arbeidsdeskundige/vertrouwenspersoon bij Hart voor Arbeid

Wat bedoel ik daarmee? Er zijn nog geen vertrouwenspersonen aangesteld en er is geen klachtenregeling. Ook ontbreekt een protocol ongewenste omgangsvormen en een gedragscode. Ook in de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) wordt er geen aandacht besteed aan wat bekend staat als psychosociale arbeidsbelasting (psa) zoals pesten, agressie/geweld, intimidatie, seksuele intimidatie, discriminatie en werkdruk. Leidinggevenden weten vaak niet hoe om te gaan met onveilige situaties en hoe ze zelf daarin een voorbeeldrol kunnen vervullen.

Zelfinspectie Werkdruk en Ongewenst gedrag

Aangezien een psa-beleid verplicht is als onderdeel van het arbeidsomstandighedenbeleid, is het verplicht om instemming te vragen aan de OR waar het gaat om het psa-beleid. Om werkgevers op weg te helpen heeft de Arbeidsinspectie een zelfinspectie ontwikkeld over Werkdruk en Ongewenst gedrag. Ik zou zeggen: kijk daar eens naar. Uiteraard ben ik bereid om hierin verder te ondersteunen.

Luister ook naar aflevering 40 van de podcast WerkDrukdrukdruk over Wangedrag op het werk en falend leiderschap n.a.v. het rapport Van Rijn.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.