Logo
  • Achtergrond
  • 17 mei 2021
  • Arbo Unie

Betrek je medewerkers bij de RI&E

Wat is de meerwaarde? Vertraagt het niet alleen maar het proces? Het zorgt voor hogere kosten. Deze vragen en opmerkingen komen als eerste naar voren als we het advies geven om juist de medewerkers te betrekken bij het uitvoeren van de RI&E.

Beeld Betrek je medewerkers bij de RI&E

De RI&E wordt door veel bedrijven en adviseurs gezien als onderdeel van de Plan, Do, Check, Act cyclus. Dit PDCA model laat duidelijk zien dat de RI&E een onderdeel is van deze werkwoorden en is gericht op het continu verbeteren van de arbeidsomstandigheden voor iedereen binnen de organisatie.

Als we de focus leggen op die arbeidsomstandigheden. Dan zijn het juist de medewerkers en de leidinggevenden die hier dagelijks mee te maken hebben. Ook wanneer die arbeidsomstandigheden veranderen. Dit is de reden waarom je hen nodig hebt bij de . Zowel bij het inventariseren van knelpunten als het bedenken en invoeren van de oplossingen.

Effect = Kwaliteit x Acceptatie

Verbeteracties beïnvloeden het werk van iedereen binnen de organisatie. Voor het gewenste effect is acceptatie van de verbeteracties belangrijk. Accepteren start bij de vraag “waarom is er actie noodzakelijk?”. Het antwoord op deze vraag staat in de RI&E. Onze ervaring leert dat het samen opstellen van de RI&E én het samen uitwerken van de verbeteractiviteiten zorgt voor meer begrip. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kwaliteit van de verbeteractie.

Samenvattend denken wij dat de RI&E geen doel op zich is, maar de start van een beweging binnen je organisatie. Je maakt een RI&E aan om je organisatie te verbeteren. Belangrijk daarbij is dat je samen de beweging maakt en deze ook samen in stand houdt.

Meer weten?

Download dan de whitepaper "Niemand wil ziek worden van werken". Een whitepaper voor ondernemers en HR-managers over hoe je met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) de gezondheidsrisico's kunt beperken.

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.