Functie:Arbocoördinator
Organisatie:VerminderVerzuim
Als verzuimexpert help ik werkgevers om verzuim te verminderen. Met respect voor verzuim pakken we het sámen aan. Want alleen dát vermindert verzuim! www.verminderverzuim.nl
Bijdragen
Blog
Rondsnuffelend op Twitter kwam ik een tweet tegen waarin werd verwezen naar een vonnis van de rechtbank* waarin een arbodienst veroordeeld werd tot het betalen van een aan haar klant opgelegde loonsanctie. Eigenlijk zegt de Kantonrechter: ‘arbodienst, je hebt je werk niet goed gedaan’. Dat is jammer.
Blog
Gisteren is het langverwachte rapport van FNV uitgekomen naar aanleiding van het door hen opgezette ‘Meldpunt verzuimbegeleiding’. Dit meldpunt was opgezet naar aanleiding van de eerste uitzending van Zembla in maart 2012 over de (wan)praktijken van VerzuimReductie, de – destijds - grootste arbodienst van ons land.
De bevindingen in het verslag zijn niet mals richting organisaties die zich met verzuimbegeleiding bezighouden. Het rapport heeft dan ook de naam ‘Verzuimbegeleiding: een corrupt systeem’ meegekregen. Is dit terecht? Of niet?
Blog
Vorig jaar maart. Arboland wordt opgeschud door een tweetal afleveringen van Zembla, waarin het omgaan met privacy van zieke werknemers aan de kaak gesteld wordt. 19 september keek Zembla of 'arboland' er van geleerd heeft. Ik vond, en vind nog steeds, dat de FNV, maar ook Zembla, de zaak wel heel erg eenzijdig heeft belicht, de zijde van werknemer.
Want wat er terecht door mensen van VerzuimReductie werd genoemd in de eerste uitzending vorig jaar, is dat niet-medische ziekmeldingen ook nog op grote schaal voorkomen.
Blog
Laatst kwam een kennis van mij aan met de volgende situatie: een werknemer van een grote organisatie heeft last van een burn-out. Dit was ook onomstotelijk vastgesteld door de huisarts én bedrijfsarts. Helaas was het budget voor adequate hulp vanuit haar eigen zorgverzekeraar opgebruikt, wat zou betekenen dat een noodzakelijk psychologisch traject door werknemer zelf betaald zou moeten worden. Een dergelijk traject loopt al snel in de duizenden euro's.
Blog
Deze week bracht de FNV naar buiten dat er veel klachten gekomen zijn over het omgaan met medische informatie bij ziekmeldingen. Medische informatie is iets waar zeer zorgvuldig mee omgegaan moet worden. Laat daar geen discussie over bestaan. Maar wat is zorgvuldig en wat niet?
Waar het UWV af en toe nog wel eens uit de bocht vliegt is de reden om een 2e spoor in te zetten. Ik heb het meer dan eens gezien dat een bedrijfsarts stellig een GDBM oordeel velt lang voordat de 2 jaar wachttijd voorbij is, maar dat het UWV tóch een spoor 2 traject eist. Waarbij het UWV dan een vaak onrealistisch beeld schetst van iemands mogelijkheden...Waarom een werkgever onnodig op kosten jagen?
Daarnaast, als een spoor 2 traject ingezet wordt in een vroeg stadium, en als dit spoor 2 traject ook niets uithaalt, wat dan?
Ik ben het met Erik Wonnink eens: bij een loonsanctie bezwaar maken met behulp van specialistische (juridische) kennis