
Functie:advocaat arbeidsrecht
Organisatie:LWYRS advocaten
Petra Willems is advocaat arbeidsrecht bij LWYRS advocaten arbeidsrecht in Den Haag. Zij adviseert (middel)grote ondernemingen en hoger management over (internationaal) arbeidsrechtelijke kwesties zoals reorganisaties, individuele ontslagzaken en medezeggenschap.
Bijdragen
Blog

Veel verborgen arbeidsovereenkomsten worden door partijen op papier aangeduid als leer-arbeidsovereenkomst. De rechter kijkt echter naar de elementen van de arbeidsovereenkomsten – gezag, arbeid en loon – dus benoem het leerelement duidelijk contractueel en voer de gemaakte afspraken ook zo uit, waarschuwt Petra Willems in deze blog.
Blog

Regelmatig wordt de vraag voorgelegd of een bepaalde situatie kan leiden tot een ontslag op staande voet. Los van de vraag wat er precies is gebeurd, wanneer dat is gebeurd en of de gebeurtenissen kunnen worden bewezen, vraag ik ook altijd of er bijzondere persoonlijke omstandigheden zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Niet zelden leidt dat tot een verbaasde reactie: ‘diefstal is diefstal: ook als de werknemer ziek, zwak, oud of misselijk is!’ Of toch niet?
Blog

Willen werkgevers een dure les voorkomen, dan moeten ze hun werknemers actief blijven informeren over vervallende vakantiedagen. Mr Petra Willems legt uit hoe het zit.
Blog

Eind vorig jaar telde Nederland zo’n 1,2 miljoen zelfstandigen. Als werkgevers gebruikmaken van zogeheten schijnzelfstandigen (werkers die niet kwalificeren als zelfstandige maar als werknemer), lopen zij het risico op een naheffing van de Belastingdienst en loonvorderingen van werknemers. Over dit vraagstuk heeft de Hoge Raad op 24 maart 2023 zijn langverwachte arrest gewezen: de maaltijdbezorgers van Deliveroo hadden een arbeidsovereenkomst.
Blog

Hoe zit het met het afbreken van de onderhandelingen door werkgever over een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd: kan dat zomaar? Als werkgevers naar medewerkers hun intenties uitspreken, is dat niet altijd zonder risico’s ziet Mr Petra Willems.
Blog

Als een werknemer verslaafd is, wat zijn dan uw rechten en plichten? Als de werknemer zich laat behandelen moet u dan het loon doorbetalen? Wat als genezing moeizaam verloopt of de werknemer na herstel een terugval heeft? Mag u de werknemer dan ontslaan?
Blog

Het regent inmiddels gevallen van grensoverschrijdend gedrag, maar wat je er nu precies onder moet verstaan, lijkt steeds ongrijpbaarder te worden. Een vastomlijnde definitie ontbreekt nog altijd. Zijn er dan helemaal geen nadere omlijningen te geven van grensoverschrijdend gedrag? Toch wel. Advocaat arbeidsrecht Petra Willems legt een rechtsoverweging die in dit soort zaken vaak terug te lezen is uit.
Blog

Kennelijk zijn schandalen nodig om een veilige werkplek op de kaart te zetten. Hoe staat het daarmee in uw organisatie?