Logo
  • Nieuws
  • 1 maart 2019
  • Bron: CNV

Werkgeluk centraal in nieuwe, flexibele cao ING

Werknemers van ING gaan experimenteren met een flexibele cao, met een hoofdrol voor werkgeluk. De cao-partijen hebben hierover een cao-resultaat bereikt zo meldt CNV Vakmensen. Hoe het is gesteld met het werkgeluk wordt gemeten met een werkdrukmonitor.

Beeld Werkgeluk centraal in nieuwe, flexibele cao ING

Om werk beter te kunnen combineren met onder meer scholing, mantelzorg en zorg voor kinderen introduceert ING een cao met een flexibel karakter. Naast een aantal harde afspraken, bijvoorbeeld over de loonsverhoging, willen de betrokken partijen de komende jaren veel ruimte geven aan ideeën die bijdragen aan werkgeluk aldus onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV Vakmensen.

Werkgelukbrengers

De bank zet geld opzij voor de introductie van een pool van zogenaamde ‘werkgelukbrengers’. Deze medewerkers kunnen werk van collega's overnemen die tijdelijk tijd en ruimte nodig hebben. Wiersinga: "Ze hoeven zich niet bezwaard te voelen dat hun werk blijft liggen – want dat wordt tijdelijk waargenomen.”

Loonsverhoging

Ook krijgen de werknemers twee keer een loonsverhoging: 3% per 1 september 2019 en nog eens 3% per 1 september 2020. Daarnaast krijgen de werknemers op 1 april 2020 nog een eenmalige uitkering van 0,75%.

Experiment

Gedurende de looptijd van de cao kunnen werknemers meedenken aldus Wiersinga. "We gaan met elkaar dingen uitproberen. Als het niet werkt, gaan we alternatieven bedenken. Als iets werkt, leggen we het vast in cao-afspraken.”

Tweejarige cao

Het gaat om een tweejarige cao (van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021) voor de ongeveer 15.000 werknemers bij de bank. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.