Logo
  • Opinie
  • 29 juni 2022

Verbod op nevenwerkzaamheden mag (nu en na 1 augustus)

Kort voordat de wet per 1 augustus nevenwerkzaamheden verbiedt (tenzij er een objectieve rechtvaardiging voor is), heeft de Kantonrechter Den Haag daarover een interessante uitspraak gedaan.

In de arbeidsovereenkomst in die zaak staat een vrij standaard beding: werken elders mag niet, behalve met toestemming van de werkgever. De werknemer in kwestie blijkt elders nóg een fulltimebaan te hebben; hij werkt daardoor 80 uur per week in twee banen. Vast staat dus dát hij nevenwerkzaamheden heeft verricht, zonder toestemming.

De nieuwe wettelijke regeling per 1 augustus 2022 dat een werkgever alléén bij een objectieve reden een beroep op een nevenwerkzaamhedenbeding kan doen, geldt nu nog niet maar toch wijdt de kantonrechter er een paar woorden aan. De werkgever had aangevoerd dat zij een ‘objectieve reden’ heeft voor het verbod op twee banen: namelijk het vermijden van belangenconflicten en het naleven van arbeidstijdenwetgeving. Dat zijn onder de nieuwe wet geldige redenen voor een verbod. De werknemer schendt dus het nevenwerkzaamhedenbeding.

De kantonrechter veroordeelt de werknemer tot betaling van een gematigde boete van € 25.000 wegens overtreding van het nevenwerkzaamhedenverbod. ECLI:NL:RBROT:2022:4614

Lees ook: Studiekosten en nevenwerkzaamheden: concrete tips

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.