Logo
  • Nieuws
  • 30 mei 2008
  • Mariel Hovemann

Premie voor een baan dichter bij huis

Een maandsalaris voor andere baan dichter bij huis. Volgens menig filerijder kan een financieel extraatje een effectieve stimulans zijn om gerichter op zoek te gaan naar een andere job in de buurt van de woonplaats. Dit bleek uit een onlangs gehouden enquête tijdens de Week van de Filerijder in opdracht van de website werkdichterbijhuis.nl.

Beeld Premie voor een baan dichter bij huis

Verhuizen naar de omgeving van het werk om de files te vermijden is kostbaar en lijkt voor menigeen ingrijpender dan het zoeken naar een andere werkomgeving. Op de vraag of het zin heeft als de overheid in de strijd tegen de files personen die werk dichter bij huis vinden een bonus verstrekt, antwoordde maar liefst tweederde bevestigend. Eenderde van de ondervraagden neemt genoegen met één extra maandsalaris. Acht procent wil de overstap naar een andere werkgever beloond zien met een bonus van drie maandsalarissen. Vijf procent van de filerijders ziet een baan dichter bij de woonplaats op zich al als een bonus.

 

Daling acceptatie reistijd

Werkdichterbijhuis.nl constateerde een verschuiving in het aantal filerijders die de reistijd voor woon-werkverkeer acceptabel vindt. Werd er in 2006 nog door meer dan de helft van de filerijders de reistijd als acceptabel omschreven, het onderzoek op de A2 liet een forse daling zien naar slechts een derde.

 

Hoogte belastingvrije vergoeding voor reiskosten

Als de werknemer zelf zorg draagt voor zijn vervoer (er is dus geen sprake van een auto van de zaak), kan de werkgever een vrije vergoeding verstrekken van maximaal € 0,19 per feitelijk afgelegde kilometer voor zowel woon-werkverkeer als overige zakelijke kilometers. Hierbij is niet relevant welk vervoermiddel (auto, fiets, motorfiets, enzovoort) de werknemer gebruikt.

Als de werkgever aan de werknemer een hogere vergoeding betaalt dan € 0,19 per kilometer, vormt het gedeelte van de vergoeding boven de € 0,19 per kilometer in beginsel loon.

Als parkeer-, veer- en tolgelden naast de kilometervergoeding van € 0,19 worden verstrekt, moet deze vergoeding in de eindheffing worden betrokken.

 

In het Handboek Belonen vindt u meer over vergoedingen woon-werkverkeer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.