Logo
  • Blog
  • 25 augustus 2020

NOW en organisatie 3.0

De hittegolf is voorbij…de hete zomer ligt waarschijnlijk achter ons. Dus geen Corona (bier) of 0.0 (Radler) meer…, of in ieder geval minder. De voorbereidingen voor de 3e dinsdag in september (Prinsjesdag) zijn in volle gang. Grote vraag is of er een nieuw steunpakket komt, bijvoorbeeld een NOW 3.0.

Kijkend naar de oplopende besmettingen  - van de economie – zou dat wel nodig zijn. Ga maar na, we zijn inmiddels al bijna 6 maanden onderweg met het corona-virus. Met gemiddelde omzetdalingen van circa 30%  over alle sectoren heen. Bij een gemiddelde marge van 15% en personele lasten in de range van 40 tot 60% blijft er minder dan een kwart over voor alle overige kosten. Loonkostensubsidie blijft dus hard nodig! Net als uitstel van betaling voor de belastingen. Zonder boetes trouwens, want bij zo’n langdurige omzetdaling en de matige vooruitzichten is het onontkoombaar om de organisatie (omvang) aan te passen. Nog maar niet denken aan een 2e golf…

Ontslagen

‘Flattening the curve’, dat was het devies. Ondertussen laat de grafiek al weken een duidelijke stijging zien van het aantal besmettingen. En ook alweer van het aantal ziekenhuisopnames. Maar ook het aantal aangekondigde ontslagen loopt snel op, net als het aantal faillissementen. Zonder NOW 3.0 ofwel een 3e steunpakket zal de ‘curve’ hiervan snel gaan oplopen in de komende maanden. Kijken of op Prinsesjes-dag – hebben we er niet 3…- er nog wat steun in het vat zit.

Anders organiseren

Maar net zoals regeren vooruitzien is, vraagt ondernemen ook om verder te kijken. De nabije toekomst lijkt vergeven van onzekerheden, van virus tot vaccin en medicijn tot harde Brexit en 2e Trump-termijn. Aanpassen is dus noodzakelijk. ‘Agile’ de beste oplossing bij onzekerheid. Dit vraagt om anders organiseren. Flexibiliteit. Wendbaarheid. Organisatie 3.0 dus. Niet alleen een ‘zoom community’ en virtueel hand opsteken tijdens online vergaderingen, maar om anders werken, gedeeld leiderschap, gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samen staan we sterk, als netwerk-organisatie.

Kortom, zonder NOW 3.0 in het najaar en zonder organisatie 3.0, geen toekomst zo lijkt het.

Dus: ‘3.0’ forever!!!

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.