Logo
  • Nieuws
  • 7 december 2020
  • Bron: ANWB Foto: Devcon

Meer mensen geïnteresseerd in elektrisch rijden

Steeds meer Nederlanders maken de overstap naar elektrisch rijden. Het totale aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen steeg mede dankzij de aanschafsubsidie naar bijna 145.000, een verdubbeling ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit de nieuwste Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB.

Beeld Meer mensen geïnteresseerd in elektrisch rijden

In een jaar tijd steeg het aantal Nederlanders dat overweegt binnen vijf jaar een elektrische auto aan te schaffen van 20 naar 26 procent. Ook blijkt uit de monitor dat voor het eerst het aantal geïnteresseerden in elektrisch rijden toeneemt (40%) en het aantal mensen dat geen interesse heeft af (26%).

Oorzaken voor deze toename zijn de aanschafsubsidie, het grotere aanbod van elektrische auto's tot 50.000 euro, een sterke toename van de gemiddelde actieradius en het fors uitbreidende snellaadnetwerk in Nederland. Ook zijn de gebruikskosten inmiddels vergelijkbaar met die van een gemiddelde benzineauto aldus de ANWB.

Redenen om nog niet elektrisch te rijden zijn:

  • te duur om aan te schaffen - 50%
  • actieradius onvoldoende - 30%
  • te weinig laadpalen - 27%
  • huidige auto is nog niet aan vervanging toe - 27%
  • kwaliteit/levensduur van de accu - 23%

Elektrisch rijden wordt financieel steeds interessanter

In 2019 waren de totale autokosten 2 á 3 procent meer dan die van een auto met een verbrandingsmotor. In 2019 was dit nog nog 10 procent.

Actieradius stijgt ieder jaar

Vorig jaar was de gemiddelde actieradius van een elektrische auto 269 kilometer (WLTP), dit jaar is dat gestegen tot 305 kilometer. De actieradius in het segement van kleine elekrische auto's blijft nog wel achter; gemiddeld 221 kilometer.

Laaddichtheid groeit

In 2019 telde Nederland nog zo’n 48.000 openbare laadpalen, nu zijn dat er ruim 58.000. Daarnaast zijn er 381 snellaadstations. Nederland heeft de hoogste laaddichtheid (het aantal laadpalen per 100 km² asfalt) van Europa. Op dit moment voldoende voor het elektrische wagenpark.

Lees hier de gehele Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.