Logo
  • Nieuws
  • 4 april 2019
  • Bron: CBRE

Huisvesting en vastgoed doorslaggevend om talent aan te trekken en te behouden

Bijna twee derde van de bedrijven beschouwt betrokkenheid van medewerkers (68%) en het aantrekken en ontwikkelen van talent (65%) als twee van de drie belangrijkste drivers voor hun vastgoedstrategie. Dit heeft zelfs hogere prioriteit dan kostenbesparing.

Beeld Huisvesting en vastgoed doorslaggevend om talent aan te trekken en te behouden

Dit blijkt uit de EMEA Occupier Survey 2019, het jaarlijkse internationale onderzoek onder kantoorgebruikers van vastgoedadviseur CBRE.

Beleving medewerker wordt prioriteit

Het onderzoek laat zien dat de medewerker voor werkgevers doorslaggevend wordt voor beslissingen rondom huisvesting en vastgoed, om zo talent aan te trekken en te behouden. De belangrijkste driver voor de vastgoedstrategie van bedrijven is de afstemming met de bedrijfsdoelen. Opvallend is dat kostenreductie in 2018 nog als belangrijkste werd genoemd, en medewerkersbetrokkenheid toen niet in de top drie voorkwam.

Grootste uitdagingen

Steeds meer bedrijven zien het tekort aan arbeidskrachten en vaardigheden als belangrijke strategische uitdaging. Eén derde benoemt dit als prioriteit, een verdubbeling ten opzichte van 2018. Andere belangrijke uitdagingen voor bedrijven zijn economische onzekerheid (43%), technologische disruptie (36%) en kostenescalatie (31%). Gekeken naar sectoren valt op dat vastgoedmanagers van techbedrijven het voorzien in voorkeuren van talentvolle medewerkers de grootste uitdaging vinden.
"Ons onderzoek bevestigt de trend die we al een aantal jaren zien, namelijk dat de medewerker steeds centraler komt te staan in de huisvesting van bedrijven," zegt Rudolf de Boer, Managing Director CBRE Nederland. "Duurzaamheid, gezondheid en technologie spelen hierin een steeds grotere rol. Voor beleggers is het een kans om bij de exploitatie van kantoorruimte in te spelen op deze vraag, in de wetenschap dat gebruikers bereid zijn een extra premie voor kwaliteit te betalen. Niet alleen de locatie maar ook het gehele gebouwconcept wordt bepalend voor een succesvolle vastgoedbelegging."

Bereid tot extra kosten voor goede werkplekken

Met huisvesting en vastgoed kunnen bedrijven hun aantrekkingskracht op talent beïnvloeden. Ze zijn bereid hiervoor extra te betalen: bijna 60% zou een 10% hogere huurprijs willen betalen voor een gebouw met een hoog faciliteiten- en serviceniveau. Ook is 46% bereid dit te betalen voor een volledig SMART-building.

Kansen voor eigenaren: groei investeringen technologie

Uit het onderzoek blijkt verder dat 70% van de bedrijven meer zal investeren in technologie, waarbij ook de focus verschuift van gebouwgerichte technologie (zoals meting van energieprestaties) naar meer persoonsgerichte oplossingen (zoals navigatieapps). Ook blijft de behoefte aan flexibele offices groeien: het aantal bedrijven dat aangeeft in de komende drie jaar veel gebruik te maken van flexibele kantoorruimte ligt 20% hoger dan nu.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.