Logo
  • Nieuws
  • 28 maart 2008
  • mr. J.D. Schouten

Hoe werkt pensioenopbouw bij levensloopverlof?

Voor iedere werkgever is het van belang te weten hoe de pensioenopbouw tijdens levensloopverlof moet plaatsvinden. Hoe zit het in elkaar?

Beeld Hoe werkt pensioenopbouw bij levensloopverlof?

Tijdens het levensloopverlof wordt de periode waarin pensioenopbouw op collectieve basis plaatsvindt, beperkt van 18 tot 12 maanden. Als tijdens het verlof de uitkering uit het levenslooptegoed 70 procent of meer van de pensioengrondslag bedraagt, vindt volledige pensioenopbouw plaats.

 

Vastleggen in reglement

Is de levensloopuitkering lager, dan vindt pensioenopbouw plaats op basis van dat lagere inkomen. De pensioengrondslag is het pensioengevend inkomen dat bestaat uit praktisch alle bruto looncomponenten. Dat is dus het salaris inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

 

LET OP: Werkgevers moeten per werknemer die levensloopverlof opneemt bekijken of ze de pensioenopbouw tijdens deze periode moeten aanpassen. Het is belangrijk dat de werkgever in het levensloopreglement duidelijk vastlegt voor wiens rekening de pensioenopbouw tijdens het verlof komt en tot welke grenzen de opbouw tijdens het verloof fiscaal gefaciliteerd kan worden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.