Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Hoe sluit u parttimers uit van pensioendeelname?

Sinds de nieuwe Pensioenwet is het niet mogelijk werknemers van pensioendeelname uit te sluiten omdat zij niet voltijds werken. Maar als werkgever kunt u parttimers die hier geen prijs op stellen, helpen met een afstandsovereenkomst. Zo meldt Grant Thornton Accountants en Adviseurs op zijn site.

Beeld Hoe sluit u parttimers uit van pensioendeelname?

De regeling in de Pensioenwet is bedoeld om rechtsongelijkheid tegen te gaan. Deeltijdwerkers en oproepkrachten schieten meestal niet veel op met een pensioenregeling. Voor hen wordt de pensioengrondslag, het bedrag waarover pensioen wordt opgebouwd, immers naar evenredigheid van een voltijds arbeidsverhouding berekend.

 

Als zij uren maken tegen een laag salaris, dan is de pensioenopbouw zeer beperkt. Zij geven dan vaak de voorkeur aan een hoger brutosalaris. Of dit overigens altijd een verstandige keuze is, is de vraag. Denk bijvoorbeeld ook aan het nabestaandenpensioen.


Afstandsovereenkomst 

Werknemers, die geen pensioen willen opbouwen, kunnen hun werkgever verzoeken een afstandsovereenkomst aan te gaan. Daarin geeft de werknemer, én zijn/haar partner, aan, niet aan de pensioenregeling te willen deelnemen. Houd daarbij twee zaken goed in de gaten:

  • als de werknemer na het afsluiten van de afstandsovereenkomst een partner of een andere partner krijgt, moet een nieuwe overeenkomst worden opgemaakt;
  • informeer bij de verzekeraar bij wie de pensioenregeling is afgesloten of het afgeven van een afstandsovereenkomst is toegestaan. Een afstandsovereenkomst kan namelijk strijdig zijn met de pensioenregeling die u als werkgever hebt afgesloten met de verzekeraar.

 

Personeelsreglement

Een groep werknemers, waarin bijvoorbeeld vooral parttimers of oproepkrachten werkzaam zijn, kan in het personeelsreglement niet expliciet aan deelname van de pensioenregeling worden uitgesloten. De kans is namelijk zeer groot dat deze handelwijze als een indirecte discriminatie wordt aangemerkt. Dit nog los dat iedereen moet kunnen deelnemen aan een bij een werkgever geldende pensioenregeling.

 

Tip

Als u er zeker van bent dat oproepkrachten niet lang bij uw onderneming werkzaam blijven, kunt u op grond van de Pensioenwet een drempelperiode in de pensioenregeling inbouwen van maximaal twee maanden. De werknemer kan dan pas na deze twee maanden aan de pensioenregeling deelnemen. Een langere drempelperiode is niet mogelijk (alleen in de uitzendbranche). U voorkomt er mee dat u veelvuldig moet aan- en afmelden bij uw pensioenuitvoerder.

 

Zie ook Handboek Fiscale administratie: Administratieve verplichtingen bij pensioenaanmelding

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.