Logo
  • Nieuws
  • 27 maart 2018

Goed arbeidsvoorwaardenpakket geen garantie voor werkgeluk

Succes en doorgroei zijn de minst belangrijke factoren voor werkgeluk. Werknemers hechten vooral veel waarde aan plezier en sfeer op de werkvloer. Zo blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Hays onder zo’n 1.100 professionals. Opvallend is dat zaken die belangrijk worden gevonden bij het aangaan van een baan, minder lijken bij te dragen aan de uiteindelijke tevredenheid tijdens het werk.

Beeld Goed arbeidsvoorwaardenpakket geen garantie voor werkgeluk

Voor 94% is plezier een factor, voor 37% zelfs de meest belangrijke. Een goede sfeer op de werkvloer speelt voor 87% een rol en is voor 11% de belangrijkste factor.

Potentiële werknemers zien het liefst goede opleidingsmogelijkheden terug in het contract (54%), terwijl zij aangeven niet het gelukkigst te worden van doorgroeien. Daarnaast is de traditionele bonusregeling nog altijd een belangrijke trigger in het arbeidscontract, terwijl het vieren van successen onderaan de lijst van geluksfactoren staat.

Kijk verder dan het contract

Jill van Casteren, HR Manager bij Hays: “Bonusregelingen en opleidingsmogelijkheden zijn goede voorwaarden die inspelen op de ambitie en de behoefte aan zelfontplooiing van de kandidaat. Daar reageert deze potentiële werknemer in het sollicitatiegesprek dan ook positief op. Toch pleit dit niet per definitie voor een hoge tevredenheid op het werk. Mensen worden, eenmaal aan het werk, gelukkiger van bijvoorbeeld leuk contact met collega’s, een goede sfeer op kantoor en vooral plezier in het werk zelf."

Proefdagen

Om die reden adviseert het recruitmentbureau kandidaten tijdens de sollicitatieprocedure te vragen of ze een kijkje op de werkvloer mogen nemen om alvast kennis te maken met wat collega's. Van Casteren: "We zien al een toename in het aantal proefdagen- of perioden en moedigen dit van harte aan. Kandidaten ervaren op deze manier zelf op een vrijblijvende manier of er een goede match is.”

Mannen voor geld, vrouwen socialer

Het verschil tussen de werkbehoeften voor mannen en vrouwen werd ook duidelijk uit het onderzoek. Zo vinden mannen de praktische zaken, zoals hoogte van het salaris (52% in de top 5), uitdaging in het werk (42% in de top 5) en voldoende verlofdagen (21% in de top 5) belangrijker dan vrouwen (respectievelijk 35%, 33% en 11% in top 5). De vrouwen gaan eerder voor de sociale aspecten in het werk, zoals plezier (84% vs. 74% in de top 5), een goede sfeer (65% vs. 52%) en een prettige samenwerking met hun leidinggevende (30% vs. 22%).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.