Logo
  • Nieuws
  • 16 juli 2008
  • Arzu Kokeng

Een relaxte werkgever betekent een tevreden werknemer

U bent een flexibele baas, uw werknemers hebben minder last van stress dan andere landen én lijken tevreden met hun huidige situatie. Dat blijkt uit onderzoek van financieel werving en selectiebureau Robert Half Finance & Accounting onder 3.708 Europese, Aziatische en Australische HR en Finance Managers.

Beeld Een relaxte werkgever betekent een tevreden werknemer

64 procent van de Nederlandse werkgevers  biedt flexibele werktijden aan en 37 procent staat het toe om van huis uit te werken. Wereldwijd mag slechts zo’n 21 procent van de werknemers thuis werken. Nederland is ook koploper op het gebied van ‘ingedikte werkweken’: een op de drie bedrijven gaat hiermee akkoord. Bij onze zuiderburen bestaat dit fenomeen slechts bij zo’n 8 procent van de bedrijven. In Japan bijvoorbeeld is in 65 procent van de bedrijven is geen flexibiliteit mogelijk.

 

Files en kinderopvang

Barbara Kollée, Senior Manager van Robert Half, voegt aan deze uitkomsten toe dat “werkgevers proberen hun werknemers zoveel mogelijk tegemoet te komen – de 4x9 regeling is hiervoor een goed voorbeeld - en zo dragen ze tegelijk bij aan oplossingen voor problemen als files en kinderopvang. In een heleboel buurlanden zijn bepaalde zaken nog veel minder bespreekbaar bij bedrijven dan bij ons dus zo slecht doen de Nederlandse bedrijven het niet. Het is fijn om te zien dat Nederlanders gemiddeld minder stress ervaren dan in andere landen wat waarschijnlijk een gevolg is van relatief flexibele werkgevers”.

 

Belangrijk om vakantie te nemen

Meer dan de helft van de Nederlanders (wereldwijd 55 procent) houdt vakantiedagen over aan het einde van het jaar. En 48 procent wijst erop dat er teveel werk ligt om alle dagen te kunnen opmaken. Opvallend genoeg zegt 12 procent van de Nederlanders dat ze meer vrije dagen hebben dan ze kunnen opmaken. Degenen die wel al hun dagen opmaken doen dit met name omdat ze het belangrijk vinden om vakantie te nemen (61 procent). De rest neemt al hun dagen op omdat ze deze niet of nauwelijks kunnen meenemen naar het volgend jaar.

 

Minder salaris

Tot slot geeft ruim driekwart van de ondervraagde Nederlandse HR en Finance Managers

aan dat ze niet minder salaris willen in ruil voor een baan met een betere werk/leven

verhouding. Dit is een bevestiging dat zij eigenlijk best heel tevreden zijn met hun huidige

werkgever en functie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.