Logo
  • Nieuws
  • 25 maart 2021

De vaste reiskostenvergoeding voor thuiswerkers wordt verlengd tot 1 juli 2021

De vaste reiskostenvergoeding voor thuiswerkers blijft langer overeind. Inmiddels zijn er wel steeds meer werkgevers die overgaan op een systeem van thuiswerk- en kantoordagen, met een verschillende vergoeding. Een volgende stap is personeel stimuleren om duurzamer te reizen. Er zijn verschillende voorbeelden van werkgevers die dit doen zo bericht de NOS.

Beeld De vaste reiskostenvergoeding voor thuiswerkers wordt verlengd tot 1 juli 2021

De coronaregeling gold eerder tot 1 januari en is vervolgens verlengd tot 1 februari en daarna naar 1 april. Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN: "Zolang de vrijstelling er is kunnen werkgevers de oude regeling in stand houden.” Volgens de woordvoerder worden vergoedingen wel steeds meer aangepast aan de nieuwe situatie.

De verwachting is dat werknemers ook na corona vaker thuis blijven werken en dan niet meer aan het minimaal aantal 'kantoordagen' voldoen. Dit houdt in dat alleen werknemers die 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reizen, belastingvrij een vaste reiskostenvergoeding mogen krijgen.

Thuiswerkvergoeding

Vakbond FNV geeft aan dat in zeker twaalf cao's een thuiswerkvergoeding  voor zaken als elektriciteit, koffie en internet is afgesproken. Vaak bevat dit ook een vast bedrag voor bijvoorbeeld de aanschaf van een bureaustoel. Volgens de werkgeversvereniging maken veel werkgevers ook buiten de cao om afspraken met medewerkers.
De vaste reiskostenvergoeding wordt vaak ingeruild voor die thuiswerkvergoeding. Daarvoor in de plaats komt een variabel bedrag, al naar gelang de gemaakte kilometers. Werknemers geven hiervoor in een geautomatiseerd systeem aan waar ze werken.

Duurzamer reizen

Een volgende stap is volgens de werkgeversvereniging personeel stimuleren om duurzamer te reizen. Een werkgever die dit al doet is bijvoorbeeld de ANWB. Werknemers krijgen daar sinds dit jaar een 1,5 keer zo hoog bedrag als zij lopend of fietsend naar het werk komen. Ook pensioenbelegger PGGM stimuleert duurzamer forenzen. Werknemers krijgen de eerste 10 kilometer alleen vergoed als ze die lopend, fietsend of met het ov afleggen.

Andere belastingmaatregelen

Omdat de tendens lijkt te zijn in de toekomst meer thuis te gaan werken, onderzoekt het kabinet voor na de coronacrisis of er andere belastingmaatregelen zijn waarmee werkgevers thuiswerkkosten kunnen vergoeden. Dit jaar en vorig jaar is daar de werkkostenregeling voor verruimd. Volgens staatssecretaris Vijlbrief zou daar nog budget voor over moeten blijven omdat andere kosten niet gemaakt zijn, zoals die voor personeelsfeestjes.

 
 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.