Logo
 • Blog
 • 8 september 2022

CAO VVT: 5 zaken die u moet weten - o.m. verplichting aanvullende WGA-hiaatverzekering

Tijdens de coronapandemie is duidelijk geworden dat zorgmedewerkers, naast een gezondheidsrisico, ook een groot inkomensrisico lopen. Om een forse daling in het inkomen te voorkomen, verandert de CAO van de Verpleeg-, en Verzorgingshuizen en de Thuiszorg (VVT). Deze regeling treedt in werking op 1 oktober 2022. In de CAO VVT wordt een aanvullende WGA-hiaatverzekering verplicht. Daarnaast moet u de huidige Private Aanvullende WW (PAWW) zelf uitvoeren via een private verzekeraar.

Deze regelingen worden gecombineerd in: de Loyalis Inkomenszekerheid VVT-verzekering. In deze blog daarom 5 aandachtspunten hiervoor op een rij. 

#1 Onderneem altijd actie, ook met een WGA-Hiaatverzekering

Heeft u al een lopende WGA-hiaatverzekering? Ook dan moet u voor 1 oktober van alles regelen. Ten eerste de private verzekering met dekking voor de WW (vervanging van huidige PAWW). Ten tweede een verzekering voor de werknemers die niet meededen aan de vrijwillige bestaande WGA-hiaatverzekering. U heeft dan (tijdelijk) drie verzekeringen lopen. Op einddatum van uw huidige WGA-hiaatverzekering bent u verplicht deze verzekeringen samen te voegen tot één combinatieverzekering.

#2 WGA-Hiaat en WW-aanvulling niet los van elkaar verzekeren

Het is een verplichte combinatie. Er is alleen een tijdelijke uitzondering voor werkgevers die al een WGA-hiaatverzekering hebben. Na de contractdatum zal ook die verzekering onder de CAO-mantelverzekering gebracht worden. Let op: de bestaande WW-regeling gaat op 1 oktober naadloos over van de landelijke uitvoering naar een uitvoering via de VVT. Er is dus geen overlap met doorlopende contracten zoals bij het WGA-hiaat.

#3 Checklist om aan alle CAO VVT Verplichtingen te voldoen

Robidus heeft al een opzet voor u gemaakt. Alle VVT-werkgevers moeten een private WGA-hiaat en aanvullende WW-verzekering geregeld hebben voor hun werknemers. In grote hoofdlijnen betekent dit:

 • Controleer of uw huidige WGA-hiaat past binnen de nieuwe CAO.
 • Informeer uw VVT-medewerkers over de aanstaande wijzigingen.
 • Vraag verschillende offertes op bij verzekeraars.
 • Beoordeel offertes en voorwaardes van de verzekeringen.
 • Sluit een nieuwe verzekering af en implementeer deze binnen uw organisatie.

#4 Verplichtingen voor PFZW (Pensioenfonds Zorg en Welzijn) 

Heeft u een verzekering bij de PFZW? Dan biedt dit een kleine aanvulling bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Uw werknemer kan dan alsnog, bij arbeidsongeschiktheid, fors in het inkomen terugvallen. Daarom besloot de CAO VVT om dat resterende risico te verzekeren. Uw werknemers ontvangen hierdoor bij een WIA-toekenning in ieder geval 70% van het laatst verdiende loon voor ziekte. U zult een aanvullende collectieve WGA-hiaatverzekering voor uw werknemers moeten sluiten.

#5 CAO VVT snel handelen vereist 

De overstap moet u binnen één maand regelen. Daarom biedt Robidus een overstapservice aan voor de nieuwe mantelverzekering VVT. Hierin ontzorgen we u met onze ervaring en geautomatiseerde processen, denk aan:

 • Onderzoek of uw bestaande verzekering valt onder de CAO-verplichting.
 • Het opvragen van verschillende offertes bij de verzekeraars.
 • Advies omtrent de selectieprocedure van de verzekeraar.
 • De implementatie van de nieuwe mantelverzekering.
 • Complete uitvoering van de verzekeringsvoorwaarden.

Zo weet u zeker dat u voor 1 oktober alles heeft geregeld.

Meld u aan voor de interactieve VVT online sessie en stel uw vraag.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.