Logo
  • Nieuws
  • 1 juli 2008
  • Peter van den Hout

Belastingdienst neemt leaserijders op de korrel

Leaserijders die aangeven dat zij met hun privékilometers onder de 500 kilometer-norm blijven, moeten hun rittenregistratie extra goed op orde hebben. Vergeleken met heel 2007 heeft de Belastingdienst in het eerste halfjaar van 2008 al bijna drie keer zoveel mensen betrapt die meer dan de aangegeven privékilometers hadden gereden.

Beeld Belastingdienst neemt leaserijders op de korrel

De boete voor een moedwillige foutieve opgave kan oplopen tot wel 50 procent van de naheffing. Voor werknemers met een auto van de zaak geldt voor privégebruik een bijtelling van 25 procent van de cataloguswaarde van de auto. In totaal is dit jaar al voor 12,6 miljoen euro aan naheffingen en boetes opgehaald bij vierduizend leaserijders; over heel 2007 was dat 4,7 miljoen euro.

 

Fraude met rittenstaat

Volgens de Belastingdienst is de stijging te verklaren uit het toegenomen toezicht met flitsauto’s die leaserijders door het land volgen. Naar schatting van de Belastingdienst fraudeert één op de vijf leaserijders met zijn rittenstaat. Op een totaal van 230.000 bestuurders die hebben aangegeven dat ze niet meer dan 500 privékilometers afleggen (en dus geen bijtelling hoeven te betalen), gaat het om zo’n 46.000 leaserijders per jaar die hiermee frauderen.

 

Meer weten over belonen met een auto van de zaak? Lees het in het handboek Belonen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.