Logo
  • Nieuws
  • 4 juni 2008
  • Mariel Hovemann

Afkoop kleine pensioenen dupeert jonge werknemer

Tienduizenden Nederlanders dreigen na hun pensionering tot € 2.000 per jaar mis te lopen als gevolg van plannen van pensioenfondsen om op grote schaal kleine pensioenen af te kopen. Dat stelt vakbond FNV Bondgenoten.

Beeld Afkoop kleine pensioenen dupeert jonge werknemer

Volgens de bond is de afkoop van kleine pensioenen heel nadelig voor jongere werknemers die in het begin van hun carrière een aantal malen van baan (en daarmee van pensioenfonds) wisselen. Als al deze fondsen de kleine stukjes pensioen afkopen, heeft de werknemer ook na tien jaar werken nog geen pensioen opgebouwd.

 

Per 1 januari 2007

Sinds 1 januari vorig jaar is de wetgeving verruimd, waardoor fondsen pensioenen tot € 400 per jaar mogen afkopen, zonder de persoon om wie het gaat om toestemming te vragen. Voor pensioengeld dat vóór 1 januari 2007 is opgespaard, kunnen de fondsen ook een afkoopregeling treffen, maar dan is toestemming van de werknemer noodzakelijk.

 

Afkoopcampagnes

Diverse pensioenfondsen en hun uitvoeringsorganisaties bereiden nu, uit kostenoverwegingen, grote afkoopcampagnes voor. FNV schat dat het gaat om meer dan vijf miljoen kleine slapende pensioenen. De fondsen willen volgens de vakorganisatie graag af van de papieren rompslomp die ieder pensioen met zich meebrengt. Zo moeten de pensioenorganisaties de administratie op orde houden, overzichten opsturen naar de eigenaar en uiteindelijk soms na decennia en vele werkgevers- en adreswisselingen het geld uitkeren.

 

De vakbond waarschuwt voor de gevolgen van de afkoopplannen. Vooral jonge mensen hebben de neiging om die paar honderd of duizend euro te incasseren en er iets leuks van te kopen. Verstandig is dat niet, want het gaat ten koste van de hoogte van het pensioen.

 

Tip

De vakbond legt zich niet neer bij de plannen van de pensioenfondsen en noemt de aanstaande campagnes uit den boze. De FNV-bestuurders in de fondsen zullen met de plannen niet instemmen. FNV vindt dat pensioenfondsen hun energie beter kunnen steken in het goed informeren van werknemers en in eenvoudiger procedures om pensioengelden over te dragen naar het pensioenfonds van de meest recente werkgever. Het getuigt van goed werkgeverschap, als ook werkgevers hun jonge werknemers erop wijzen het pensioengeld aan hun pensioenfonds over te dragen in plaats van te incasseren.

 

Zie handboek Pensioenen in beweging voor meer informatie over afkoopregelingen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.