Logo
  • Nieuws
  • 22 november 2022

Aandeel baanvinders dat direct vast arbeidscontract krijgt weer toegenomen

In het derde kwartaal gaf 41,8% van de baanvinders aan dat ze direct een vast contract kregen (ten opzichte van 38,7% vorig kwartaal). Dat is bovendien een nieuw record sinds de metingen in 2015 zijn begonnen. Dit en meer blijkt uit Arbeidsmarkt in Cijfers van Intelligence Group.

Beeld Aandeel baanvinders dat direct vast arbeidscontract krijgt weer toegenomen

Begin 2020, vlak voor het uitbreken van de coronacrisis, lag het aandeel ook erg hoog. Daarna was er sprake van een daling, maar sinds eind 2021 neemt het aandeel vaste contracten onder baanvinders weer toe. De cijfers passen bij het beeld van een krappe arbeidsmarkt aldus IG.

Openstaande vacatures

De meest recente prognose van het CPB en het UWV over de Nederlandse economie en arbeidsmarkt zijn doorgerekend in het vacaturemodel van IG. De verwachting op basis van het model is dat het aantal vacatures in 2022 net als in 2021 zal pieken met ruim 1,4 miljoen vacatures. Wellicht is dat zelfs een onderschatting, aangezien er in de eerste drie kwartalen al meer dan 1,2 miljoen nieuwe vacatures waren.

De verwachting  voor 2023 is dat het volume daalt naar 1,2 miljoen. Nog altijd zeer hoog bijvoorbeeld in vergelijking met de ruim 1 miljoen nieuwe vacatures in 2020. 

Arbeidsmarktactiviteit

Iets minder dan één op de negen personen uit de Nederlandse beroepsbevolking (11,6%) is actief op zoek naar een nieuwe baan. Onder werkenden is dat slechts één op de dertien. Tegenover de daling van de actieve groep staat een stijging van latente baanzoekers. IG tekent daarbij wel aan dat de arbeidsmarktactiviteit sterk per beroep verschilt. 

Kijk hier voor meer Arbeidsmarktcijfers

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.