Logo
  • Achtergrond
  • 10 november 2022
  • Bron: AWVN

Eigentijdse arbeidsovereenkomst: 'Je hoeft echt geen taaie wetsteksten over te nemen'

De modelovereenkomsten die de leden van brancheorganisatie BOVAG kunnen downloaden als ze een nieuwe medewerker in dienst nemen, waren erg juridisch geformuleerd. Dat kon in begrijpelijkere taal en ook visueel aantrekkelijker. En nu ze toch bezig waren konden de modelovereenkomsten ook gelijk aan de nieuwe wetgeving worden aangepast.

Beeld Eigentijdse arbeidsovereenkomst: 'Je hoeft echt geen taaie wetsteksten over te nemen'

“Een paar jaar geleden zijn we samen met vakbonden begonnen met het herschrijven van de cao in begrijpelijke taal. Dat project hebben we begin dit jaar afgerond. Ook onze ledencommunicatie is altijd in gewonemensentaal. Maar de modelovereenkomsten die onze leden kunnen downloaden als ze een nieuwe medewerker in dienst nemen, waren nog erg juridisch geformuleerd. Die wilden we graag in lijn brengen met de rest van onze communicatie," aldus Laura Weijland, jurist werkgeverszaken bij BOVAG.

Aanpassen aan nieuwe wetgeving

Maar er moest meer gebeuren dan alleen teksten herschrijven. Afgelopen augustus werd onder meer de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden ingevoerd waaraan de overeenkomsten moesten worden aangepast. De brancheorganisatie voor de voertuigensector schakelde daarvoor AWVN-advocaat Astrid Zuidinga in.

Positiever van toon

De herschreven overeenkomsten zijn niet alleen begrijpelijker, maar ook positiever getoonzet zo vertelt Weijland op de site van de AWVN. “De vroegere modelovereenkomsten begonnen al heel snel over ontslag en alles wat er mis kan gaan. We beginnen nu met: welkom, we wensen je een mooie start bij ons bedrijf. Je wordt er gewoon blij van als je zoiets leest,” zegt Weijland. “ Het taalgebruik doet niets af aan de juridische hardheid. Waar het nodig is, kun je naar de wet verwijzen; je hoeft geen taaie wetsteksten over te nemen in je arbeidsovereenkomst.”

'Wat leest het lekker en wat ziet het er mooi uit!’

De reacties van de leden zijn ronduit positief. En met de vernieuwde inhoud en vorm wordt het voor de leden makkelijker om met hun medewerkers in gesprek te gaan over wat er precies in het contract staat aldus Weijland. 

'Het is toch fijn om na een leuk gesprek met een nieuwe medewerker een begrijpelijke overeenkomst te kunnen geven, in plaats van een document dat de nadruk legt op alles wat mis kan gaan?'

"Een arbeidscontract dat geschreven is vanuit vertrouwen en wederkerigheid, past veel meer bij deze tijd dan een juridisch dichtgetimmerd document, dat uiteindelijk toch vooral schijnhouvast biedt," aldus Zuidinga.

"In een modelovereenkomst kun je aansluiten bij wat voor een bedrijf of sector belangrijk is. Daarmee wordt zo’n overeenkomst veel meer eigen. Wat belangrijk is, kan heel verschillend zijn: maatschappelijke verantwoordelijkheid, geheimhouding, duurzaamheid, noem maar op."

Lees hier meer over de Arbeidsovereenkomst in begrijpelijke taal bij BOVAG 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.