Logo
  • Nieuws
  • 2 juli 2009
  • Lianne Bouman

Volgsysteem mag privacy werknemer niet schenden

U installeert een volgsysteem in een bedrijfsauto, bijvoorbeeld omdat u vermoedt dat een werknemer het voertuig zonder uw toestemming gebruikt om in het weekend bestratingwerkzaamheden voor particulieren te verrichten. Mag dat? En zo ja, wat zijn de regels?

Beeld Volgsysteem mag privacy werknemer niet schenden

Met bijvoorbeeld een C-track-, GPS- of Black Box-systeem kan de werkgever een werknemer van minuut tot minuut volgen. Door zo’n ‘volgoog’ komt de privacy van de werknemer wel in het geding, zo waarschuwt Accountancy Nieuws.

 

Bescherming persoonsgegevens

In de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WPB) is een personeelsvolgsysteem een technisch instrument dat het mogelijk maakt om het gedrag en de prestatie van de werknemer tijdens zijn werk te registreren met als doel er conclusies aan te verbinden. Omdat werknemers ook in een werksituatie privacyrechten hebben, stelt de wet grenzen aan inbreuk daarop door personeelsvolgsystemen. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft daarom richtlijnen opgesteld:

 

U dient:

  • De werknemer over de installatie van het personeelsvolgsysteem te informeren;
  • Een gerechtvaardigd belang te hebben, dat niet op andere wijze gediend kan worden;
  • De verzamelde gegevens alleen te gebruiken voor het doel waarvoor u het ‘volgoog’ heeft geplaatst én deze doeleinden aan de werknemer duidelijk maken;
  • De werknemer te vertellen waar en wanneer hij gevolgd wordt.

 

Let op

Als een werkgever een volgsysteem wil introduceren, is instemming van de OR vereist. Een belangrijke leidraad voor de OR hierbij is de door het College Bescherming Persoonsgegevens opgestelde Privacy Checklist voor de Ondernemingsraad.

 

Tip

Hier vindt u een Model Aanvulling op de arbeidsovereenkomst met een verbod op privégebruik van de bedrijfsauto.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.