Logo
  • Nieuws
  • 13 februari 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Staan uw bedrijfsgeheimen op Marktplaats te koop?

De geheimen van het Nederlandse bedrijfsleven liggen op straat nu een kwart van de bedrijven jaarlijks wordt getroffen door de roof van een of meerdere laptops. Dat blijkt uit onderzoek van Digibewust onder meer dan vierduizend bedrijven, zo meldt de Telegraaf.

Beeld Staan uw bedrijfsgeheimen op Marktplaats te koop?

Digibewust is een samenwerkingsverband van het bedrijfsleven, overheid en de Europese Commissie. 

 

Te koop

Naar schatting gaat het om vele tienduizenden gestolen laptops per jaar, aangezien Nederland 740.000 bedrijven telt. Volgens computerbeveiliger Fox-IT, dat voor alle ministeries, de justitie en het bedrijfsleven werkt, is het relatief eenvoudig voor dieven om de wachtwoorden van besturingsystemen als Windows te omzeilen. Volgens de beveiligingsspecialist staan de bedrijfsgeheimen gewoon op Marktplaats te koop, want de helft van de op internet aangeboden laptops wel eens gestolen zijn.  

 

Politie kan niet overal achteraan

Al wordt een groeiend aantal laptops tegenwoordig uitgerust met een programma dat het IP-adres van een gestolen laptop verzendt naar de eigenaar, als u eenmaal een laptop kwijt bent hoeft u volgens Fox-IT niet veel hulp te verwachten van de politie. Die doet daar vaak niets mee. Een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW is van mening dat de politie niet overal achteraan kan. Maar als zij dan met kenmerken of IP-adressen aankomen, dan ontbreekt het nog wel eens aan ingrijpen.

 

Inmiddels is er een opvouwbare kunststof kluis voor in de achterbak van auto's. Volgens maker Mobisafe is het ding niet te stelen of open te breken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.