Logo
  • Nieuws
  • 5 september 2013
  • Lianne Bouman

Geen fiscale zzp-maatregelen, wel onderzoek schijn-zzp’er

De lastenverzwaring voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’er) is van de baan. Het kabinetsplan om fiscale facilitieiten voor zzp'ers te schrappen gaat dus niet door. Het plan zou zzp’ers in 2015 een half miljard euro extra gaan belasten.

Beeld Geen fiscale zzp-maatregelen, wel onderzoek schijn-zzp’er

Het plan zaaide de afgelopen tijd veel onrust onder de zelfstandigen. Duizenden zzp’ers tekenden de petitie tegen de maatregel, die volgens belangenorganisaties voor sommige zzp’ers een maandelijkse schade van 200 tot 300 euro zou betekenen.

Onderzoek frauduleus gebruik zzp-regeling

Staatsecretaris Weekers van Financiën heeft een onderzoek naar oneigenlijk gebruik van de zzp-regeling aangekondigd. Deze schijnzelfstandigheid-constructies, waarbij een ex-werknemer als schijn-zzp’er in dienst treedt bij zijn voormalige werkgever en deze zo belastingvoordeel behaalt, maken een klein, maar groeiend deel uit van het totaal aantal van ruim 800.000 zzp’ers. De staatssecretaris Financiën wil met het oog op zijn Belastingplan 2015 in kaart hebben gebracht om hoeveel gevallen het gaat en hoe dit misbruik kan worden voorkomen.

Let op

Via de achterdeur een ex-werknemer als zzp’er voor u laten werken, kan u duur komen te staan.

Tip

SEOR van de Erasmus Universiteit heeft in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken (EZ) onderzoek verricht naar de aard en omvang van schijnzelfstandigheid. U kunt het rapport hier inzien.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.