Logo
  • Nieuws
  • 4 januari 2019
  • Bron: het Financieele Dagblad

'Flexwerkers hebben met recht op gelijke behandeling machtig wapen in handen’

Volgens arbeidsrechtadvocaat Peter Vas Nunes discrimineren werkgevers hun werknemers doorlopend – bewust en onbewust. In zijn praktijk heeft hij een aantal discriminatiezaken behandeld waarbij hij meestal de werkgevers vertegenwoordigde.

Beeld 'Flexwerkers hebben met recht op gelijke behandeling machtig wapen in handen’

Het thema staat nog niet hoog op de agenda van het bedrijfsleven. In tegenstelling tot Engeland en Amerika waar werkgevers bang zijn voor reputatieschade. De kans is groot dat het in Nederland dezelfde kans op gaat aldus Vas Nunes in het FD.

Zo heeft staatssecrataris Tamara van Ark van Sociale Zaken heeft eind november van vorig jaar een wetswijziging voorgesteld. Werkgevers zijn straks verplicht bij werving en selectie een beleid te voeren ter voorkoming van discriminatie. De arbeidsinspectie gaat daarop toezien en kan boetes uitdelen. 

Bij de rechter

De veranderende tijdsgeest en de toenemende flexibilisering vereisen volgens Vas Nunes dat werkgevers bewuster gaan handelen. Vooral flexwerkers maken een goede kans om hun ontslag en onderbetaling aan te vechten met hun recht op gelijke behandeling. Deze medewerkers hoeven geen sluitend bewijs van discriminatie te leveren. De werkgever moet vervolgens bewijzen dat hij niet heeft gediscrimineerd. Wat meestal moeilijk is aldus Vas Nunes. De arbeidsrechtadvocaat verwijst naar een recente uitspraak van de rechter. Een flexwerker kreeg vijf jaar gederfde inkomsten toegewezen plus 5000 euro smartengeld omdat haar contract niet was verlengd wegens zwangerschap.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.