Logo
  • Nieuws
  • 19 maart 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Een op vijf werknemers: “Echte man werkt fulltime”

Status, een lager salaris en angst om niet door te groeien weerhouden mannen van parttime werk. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo in opdracht van FNV Bondgenoten deed onder duizend deelnemers.

Beeld Een op vijf werknemers: “Echte man werkt fulltime”

Momenteel werkt 1 op de 7 mannen parttime, zo blijkt uit het onderzoek. Van alle fulltime werkende mannen geeft 16 procent aan minder te willen werken. Van de fulltime werkende mannen met kinderen wil zelfs 65 procent in deeltijd werken.

 

Minder salaris en angst om niet door te groeien weerhouden mannen van parttime werk. 66 Procent van de fulltimers werkt de hele week met als belangrijkste reden het salaris. Ruim driekwart van de fulltime werkende mannen denkt moeilijker rond te komen met een parttime salaris. 59 Procent vindt dat leidinggevenden niet in deeltijd kunnen werken. En 58 procent van de fulltime werkende mannen denkt dat hun baas het niet goed vindt als zij minder gaan werken.

 

Opvallend genoeg onderschrijft ruim eenvijfde van de deelnemers, mannen én vrouwen, de stelling “Echte mannen werken fulltime”. Ook van de mannen die zelf in deeltijd werken is 16 procent het hiermee eens. Mannen denken bovendien dat parttime werken een negatieve invloed heeft op hun carrière. 61 Procent van de fulltime werkende mannen denkt als parttimer minder kans te maken op promotie.

 

Parttime werkende mannen willen tijd voor zichzelf (24 procent), vrouwen voor het gezin (45 procent). Naast ‘tijd voor het gezin’, noemen parttime werkende vrouwen ook ‘tijd voor het huishouden’ als voordeel van een parttime baan (23 procent). Voor mannen is dit duidelijk minder vaak een reden om parttime te werken (5 procent).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.