Logo
  • Blog
  • 25 oktober 2012

Boudreau in Holland

En daar is ie dan, voor het eerst op Nederlandse bodem. Op uitnodiging van ons bureau was professor John Boudreau in Nederland om tijdens het eerste Bright & Company HR Executive Event zijn gedachtengoed te delen met zestig vooraanstaande HR directeuren en –managers. Boudreau blijkt een intrigerende vijftiger, met een karakteristieke kale kop en strakke gelaatstrekken op wie de jaren geen vat lijken te hebben. En bovenal: prominent Amerikaans HR-goeroe, vooraanstaand onderzoeker en (co)auteur van HR-boeken als Transformative HR, Retooling HR en Beyond HR. Maar ook een mens van vlees en bloed, met een zwak voor Pulp Fiction en Serious Gaming.

Wat maakt Boudreau tot een vernieuwend denker op het vakgebied? Hij kan worden gezien als één van de grondleggers van ‘evidence based HR’. Ofwel, de kijk op HR waarin aantoonbare impact het fundament vormt voor alle HR-inspanningen. Dat klinkt nou niet heel vernieuwend. Maar de praktijk is ook, zo leert onderzoek van Boudreau, dat HR de afgelopen 15 jaar maar weinig progressie heeft geboekt in haar ontwikkeling als HR Business partner. En dat is, gezien alle inzet en investeringen die er gedaan worden, een ontluisterende conclusie. Boudreau wijst hiervoor niet alleen (zoals vaak gebeurt) met de beschuldigende vinger naar HR, maar richt zijn pijlen vooral op het lijnmanagement. Het is de onbekwaamheid van de lijnchef op HR-thema’s, die ertoe leidt dat HR in een voortdurende spagaat zit: terwijl de lijn roept om efficiency en korte termijn resultaat, ziet zij niet dat dit ten koste gaat van meer strategisch personeelsbeleid. Om deze patstelling te doorbreken, moet HR ‘beyond HR’ gaan, ofwel, zorgen dat het belang van goed en strategisch HR tussen de oren van de beslissers komt te zitten. Dát is de cruciale opgave voor HR.

Boudreau mag dan graag naar Pulp Fiction kijken, dat betekent niet dat hij wetenschappelijk over één nacht ijs gaat. Samen met zijn collega’s aan het Center for Effective Organizations doet hij al jaren onderzoek naar de positie en inrichting van HR binnen organisaties in Amerika, Europa en Azië. Dat heeft hem gebracht in de top 20 van meest invloedrijke HR-denkers. Toch geniet Boudreau in Nederland nog maar weinig bekendheid. Maar dat gaat nu veranderen; dus als ik u was zou ik hem maar in de gaten houden. En gewoon z’n boeken lezen natuurlijk.
 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.