Logo
  • Blog
  • 8 augustus 2019

Nudging, ook iets voor HR?

Bent u bekend met het fenomeen 'nudging'? Het Engelse woord 'nudge' betekent letterlijk 'duwtje' en is populair als een gedragspsychologische motivatietechniek, waarbij je mensen subtiel kunt stimuleren om zich op een gewenste wijze te gedragen. Wat kun je hiermee vanuit HR-oogpunt?

Je zou het bijvoorbeeld kunnen inzetten om medewerkers te stimuleren zich verder te ontwikkelen. Zo won een team van UWV vorig jaar de NudgeEindprijs. Het team ontwierp passende interventies om werkzoekende 45-plussers met gerichte informatie te benaderen en hun kansrijkheid op de arbeidsmarkt te vergroten. Met name werkzoekenden van boven de 45 jaar met een opleiding op MBO-niveau in de administratieve sector hebben moeite om een baan te vinden; door de teleurstelling als gevolg van afwijzingen ontstaat een negatieve stereotypering, waarbij de werkzoekende zichzelf afschrijft en als te oud bestempelt.

Om de negatieve stereotypering te doorbreken werd door het team van UWV per mail een voorbeeld gegeven van iemand die op oudere leeftijd een andere baan vond in een vergelijkbaar beroep. Daarnaast werd met concrete stappen duidelijk gemaakt hoe een betere match bereikt kon worden. In totaal waren 1861 werkzoekenden betrokken in het experiment, waarbij de ene helft de mail met aanvullende informatie kreeg (de Nudge-conditie) en de andere helft een controlegroep vormde. Uit het onderzoek bleek dat van de werkzoekenden die de e-mail ontvingen 30% meer naar kansrijke beroepen werd gezocht. Bovendien veranderde ook hun sollicitatiegedrag: terwijl het aantal sollicitaties hetzelfde bleef, reageerden zij vaker op kansrijke beroepen.

Nudging versus gedragsregels

Andere voorbeelden van nudging in de werkomgeving zijn het stimuleren van meer beweging en gezonder eten. Dit laatste kan bijvoorbeeld door een gezonde maaltijd te subsidiëren of gratis fruit aan te bieden als werkgever. Ook op het vlak van performance management biedt nudging interessante mogelijkheden. Hoe geef je op de juiste manier feedback, zodat dit tot gewenst gedrag leidt? Ook het gebruik van HR self service systemen en het meedoen aan MTO's kan via gerichte nudges worden gestimuleerd.

Kortom, de mogelijkheden zijn legio en denken vanuit nudging kan het confronteren van medewerkers met allerlei gedragsregels voorkomen. Ik ben benieuwd welke nudges u kunt bedenken (en inzetten) binnen uw organisatie! 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.