Logo
  • Opinie
  • 11 juni 2020

Waar als HR de komende tijd mee aan de slag?

In een paar maanden tijd kan de wereld compleet veranderen. Sinds maart zijn we in de ban van een pandemie, hebben we een ‘intelligente’ lockdown achter de rug, worden meer dan 2 miljoen werknemers in ons land door de overheid gesubsidieerd en is de arbeidsmarkt radicaal veranderd. En niemand die het eind vorig jaar zag aankomen. Voor wie bekend is met het fenomeen van de zwarte zwaan: dit is er een.

Ondertussen hangt ons een zware economische crisis boven het hoofd en dan kun je je als HR-professional met recht afvragen waar je de komende tijd als eerste mee aan de slag moet. Met het voorbereiden op mogelijke reorganisaties? Met het reboarden van medewerkers naar het anderhalvemeterkantoor? Met het structureel ondersteunen en faciliteren van thuiswerken? Met het trainen van leidinggevenden met ‘aansturen’ op afstand? Met het meten van (gebrek aan) werkgeluk bij medewerkers die buiten beeld zijn geraakt?
Wij kunnen u het juiste antwoord niet geven en het zal zeker per organisatie verschillend uitpakken (luister ook de HR Podcast 'Organiseren door de crisis heen - verslag van interviews met 20 HR-directeuren').

Verder kunnen we u inspiratie én indrukwekkende verhalen bieden van mensen in de frontlinie van de corona-uitbraak. Bijvoorbeeld het interview met HR-manager Marjolein Balemans van het Antoni van Leeuwenhoek en/of het interview met het HR-team van bloedbank Sanquin? De razendsnelle omslag in werken die de ziekenhuizen in extreem korte tijd onder hoge druk hebben gerealiseerd is natuurlijk op zichzelf al een fascinerende case. Wie had dit gedacht van een type organisatie dat onder normale omstandigheden (gelukkig) wordt beheerst door gedetailleerd vastgelegde processen en protocollen?

En een andere onverwachte uitkomst van de coronacrisis: massaal thuiswerken en ‘loslaten’ van medewerkers zonder fysieke managementcontrole blijkt over het algemeen goed uit te pakken. Hoe vaak hebben we hier niet de afgelopen jaren (tevergeefs?) een pleidooi gehouden voor meer zelforganisatie…

Zo levert deze crisis gelukkig ook goede dingen op, waar we de komende tijd mee verder kunnen. Er is hoe dan ook werk aan de winkel voor HR. Het wordt misschien zwaar, maar zeker niet saai.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.