Logo
  • Opinie
  • 15 oktober 2015

Minder tijd in de file? Met subsidie?

53 uur per jaar in de file staan in Utrecht, 51 uur in Den Haag. 48 in Rotterdam en 41 in Amsterdam. Nog niet zo erg als Londen of Brussel, maar wel alle vier in de top 25 van de ‘most congested cities in Europe’.

Dat was de situatie in 2014 na jaren van economische krimp en – als gevolg daarvan – kortere files. Nu trekt de economie weer aan net zoals het aantal inwoners van steden. Maak je je op voor langere files en nog meer tijdverspilling in je stilstaande auto? Of ga je het anders doen?

Het lijkt simpel: meer fiets, OV en thuis werken

Wat kun je als werkgever doen om je eigen reistijd en die van je collega’s effectiever te maken? Als je af wilt vallen, moet je minder eten, als je niet in de file wilt staan, moet je minder rijden. Het lijkt zo simpel. Meer fietsen, meer OV, vaker thuis werken, flexibele kantoren, flexibele werktijden. We weten het inmiddels wel, maar hoe zorg je ervoor dat het ook gebeurt? Dat blijkt – net als afvallen – niet zo simpel te zijn.

De overheid zorgt voor een personal trainer

De overheid weet inmiddels ook hoe lastig het is om uit de file te blijven. Geld om extra wegen aan te leggen is er niet, wel om jou en je collega’s te helpen efficiënter te gaan reizen. Als je echt iets wilt op dit gebied kun je in verschillende regio’s in Nederland gesubsidieerd proeven van de voordelen van het mijden van de file. Je krijgt als het ware een personal trainer op het gebied van reizen naar het werk. Eentje die je niet alleen vertelt hoe het anders kan, maar er ook voor zorgt dat er iets gebeurt.

Dit is een (niet volledige) lijst van regio’s waar je met subsidie de file kunt mijden met de link naar de website van de organisatie ter plekke:

Om je een idee te geven wat je daar kunt verwachten, twee voorbeelden, een uit Den Haag en een uit Amsterdam.

Gratis e-bike op de zaak in Leiden, Alphen a/d Rijn en Haaglanden

Ook in jouw organisatie zijn er vast medewerkers die elke dag met de auto naar het werk komen, maar genoeg hebben van de drukte op de weg. Die best 1 of 2 keer per week anders willen reizen. De E-bike is een prima alternatief: daar leg je heel makkelijk grotere woon-werkafstanden mee af. Beter voor het humeur, beter voor de gezondheid. Als je gevestigd bent in Leiden, Alphen of de regio Haaglanden, dan kun je je werknemers de kans geven een week lang een E-bike uit te proberen. Gratis! Bovendien helpt de personal trainer je bij het opstellen van een fietsplan voor je zaak. Een fietsplan dat past binnen de nieuwe Werkkostenregeling. Zo vergroot je de kans dat meer collega’s gaan fietsen. Meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden

Gratis Advies op Maat in de Metropoolregio Amsterdam

De personal trainer in de Metropoolregio Amsterdam kijkt verder dan de fiets. Werkgevers die in Amsterdam en omgeving zijn gevestigd kunnen een gratis advies op maat krijgen. Het advies laat zien welke maatregelen jij als werkgever kunt nemen en welke effecten dat heeft (kosten en baten in euro’s, emissies). Het advies eindigt met een implementatieplan. Hierin staan de acties die jij als werkgever gaat ondernemen; acties die ervoor zorgen dat jij en je collega’s effectiever gaan reizen. Ook bij die implementatie kun je hulp krijgen van specialisten. Er zijn zelfs mogelijkheden voor cofinanciering uit het mobiliteitsfonds voor werkgevers. Meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.