Logo
  • Blog
  • 5 januari 2015

Geen stakingsverbod voor Brink's

De rechter in Utrecht heeft op 30 december 2014 geoordeeld dat de collectieve acties bij Brink's doorgang mochten vinden. Brink's is een bedrijf dat er onder andere voor zorgt dat geldautomaten worden bijgevuld, met name die van de Rabobank. Inmiddels was al 30% van de geldautomaten van Rabobank leeg.

Brink's had in oktober aangegeven dat meer dan de helft van de banen binnen haar organisatie zouden worden geschrapt. De reden voor deze beslissing was dat Rabobank, de grootste klant van Brink's, vanaf 1 januari 2015 haar geldautomaten - na een overdrachtsperiode - zal laten bijvullen door een andere geldtransporteur. Brink's en de vakbonden hebben tot op heden geen overeenstemming bereikt over een Sociaal Plan. De vakbonden hebben vervolgens collectieve acties aangekondigd. Brink's probeerde deze acties via een kort geding bij de Rechtbank Midden-Nederland te verbieden.

De rechter in Utrecht oordeelde dat de collectieve acties doorgang mochten vinden. De rechter stelde voorop dat de werknemers op grond van Europese regels mogen staken en dat een beperking van dit recht alleen gerechtvaardigd is indien bijzondere en zwaarwegende omstandigheden aanwezig zijn. Volgens de rechter was dit niet het geval. De rechter was van oordeel dat er op dat moment niet kon worden geconcludeerd dat er door de acties onaanvaardbare veiligheidsrisico's zouden ontstaan. Dit kwam onder meer door de toezegging van de vakbonden dat er geen acties zouden plaatsvinden bij de vestigingen en de meldkamer van Brink's. Er waren namelijk in een technisch overleg tussen Brink's en de vakbonden op 23 december 2014 afspraken gemaakt die zagen op het waarborgen van de veiligheid tijdens de acties.

Anders dan in de uitspraak over de staking bij Equens in 2012, hebben de vakbonden in deze zaak rekening gehouden met de maatschappelijke gevolgen van de staking. De rechter oordeelde daarom dat er in dit geval geen risico aanwezig was dat de maatschappij zou worden ontwricht.

De avond na de rechterlijke uitspraak hebben de werknemers van Brink's besloten om het werk met ingang van woensdag weer te hervatten. Volgens de Rabobank gaat het een week duren voordat alle geldautomaten van de bank weer zijn bijgevuld. De vakbonden hopen binnen anderhalve week zicht op een oplossing te hebben. Zo niet, dan zullen de acties weer worden hervat.

 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.