Logo
  • Nieuws
  • 2 mei 2017
  • Mariel Hovemann
  • Bron: FNV/BNR

Jumbo: geen cao met vakbonden, maar afspraken met OR

Jumbo heeft bekend gemaakt geen cao met vakbonden FNV Handel en CNV Vakmensen te willen afsluiten. In plaats daarvan wil het supermarktconcern een arbeidsvoorwaardenregeling met de ondernemingsraad (OR) afspreken. Volgens Harry van de Kraats, algemeen directeur van werkgeversvereniging AWVN, is zo'n regeling een prima alternatief.

Beeld Jumbo: geen cao met vakbonden, maar afspraken met OR

“Gezien de manier waarop Jumbo daar nu mee bezig is en kijkt hoe ze het voor de medewerkers op een zo goed mogelijke manier kunnen doen, denk ik dat ze een hele bewuste en verantwoorde keuze maken,” aldus Van de Kraats op BNR. De situatie bij Jumbo is wat hem betreft een bijzondere. “Normaal gesproken zou ik niet op zo'n situatie ingaan. Maar Jumbo heeft er echt alles aan gedaan om met de vakbeweging in contact te komen en te zorgen dat er een cao kwam. Dat is niet gelukt en ik denk dat de vakbeweging hier heel bewust heeft gekozen voor een strategie om niet tot een akkoord te komen en dat vinden we wel heel jammer.”

Vakbond FNV is het daar niet mee eens. In een reactie op de plannen dat Jumbo arbeidsvoorwaarden met OR wil afspreken geeft bestuurder FNV Handel Debbie van Leiden aan dat Jumbo directeur met dit ‘dictaat totaal geen respect toont voor de standpunten en belangen van de werknemers in de distributiecentra.’ Het feit dat Jumbo afspraken met de OR wil maken, verandert niets aan hun koers aldus Van Leiden. “De werknemers willen een goede cao met daarin afspraken over het terugdringen van werkdruk door tijdelijke krachten vaste banen te geven. Dat is waar we voor strijden, en die strijd zetten we voort.”

Speerpunt van de FNV

Volgens vakbondshistoricus Sjaak van der Velden wil de vakbond af van alle nul-urencontracten en Jumbo is dan ook een speerpunt van de FNV. “Bij Jumbo gaat het niet alleen om loon, maar ook om vaste banen. De flexibilisering is volgens de vakbeweging veel te ver doorgeschoten daar,” aldus Van der Velden op BNR.

Luister hier naar gesprek op BNR

Producttips