Bijna 90 procent van de economische activiteit in Nederland kan met ten minste anderhalve meter afstand of thuis worden uitgeoefend. Ongeveer 10 procent kan dat niet. Voor deze sectoren moet een aparte oplossing komen. Tot deze inschatting komt RabobankResearch – Economisch Onderzoek.
Een relatie aangaan is iets wat robots onderling niet zal lukken, maar wij mensen wel kunnen, zelfs met een robot. En dat is handig, omdat robots daarmee nog een taak van mensen kunnen overnemen, maar ook wel een beetje vreemd. Filosoof Stephen T Asma en psycholoog Rami Gabriel schreven hiervoor een wetenschappelijke verklaring.
Certificeringsorganisatie Cedeo heeft MindCampus - Opleidingen en media in april 2020 opnieuw voor twee jaar het predicaat 'Cedeo-erkend' verleend voor de programma's van HR Academy en F-Academy (voor facility professionals). De tweejaarlijkse erkenning is voor de vijfde achtereenvolgende keer verleend. Opnieuw met een record hoge klanttevredenheid van 97,6%!
61 procent van de Nederlandse organisaties heeft drastisch in moeten grijpen in hun HR-processen na het uitbreken van het coronavirus. De organisaties hebben HR-processen opgeschort of zelfs stopgezet. Om in de huidige situatie toch zoveel mogelijk werk gedaan te krijgen, heeft 88 procent van de organisaties al nieuwe werkvormen geïntroduceerd. Iets meer dan dertig procent van de organisaties ontwikkelt nieuwe producten en diensten.
Zodra de coronamaatregelen worden versoepeld door de overheid kunnen we zachtjes aan weer naar kantoor. Maar niet allemaal tegelijk. Voor een gemiddeld kantoor betekent ‘social distancing’ dat maar liefst 60 procent van de werkplekken (tijdelijk) niet bruikbaar is.
Minister-president Rutte kondigde vorige week een verlenging van de coronamaatregelen aan. Onder meer sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dicht tot en met 28 april. Mensen worden opgeroepen om binnen te blijven en waar mogelijk thuis te werken. De maatregelen hebben een enorme impact op ondernemers en de bedrijfsprocessen worden onder de loep genomen in deze onzekere tijd. De situatie brengt dan ook veel vragen met zich mee. Wat mag en kan je als werkgever?
Nu veel Nederlanders thuis werken, lopen werk en privé naadloos in elkaar over. Partners zijn hele dagen op elkaar aangewezen, moeten kinderen ondersteunen bij hun schoolwerk en ondertussen hun eigen werk uitvoeren. Werkstress en onzekerheid over de situatie komen nu samen aan het thuisfront, wat de druk op een relatie flink kan opvoeren.
Verschillende arbodiensten signaleren pieken in het aantal ziekmeldingen van enkele tientallen procenten. Lang niet alle ziekmeldingen zijn echter terecht zo geven de arbodiensten aan.
De adviezen van het RIVM wat betreft thuiswerken en thuisblijven als een gezinslid ziek is, zijn voor werkgevers niet altijd even goed na te volgen. Volgens FNV-woordvoerder Annika Heerekop ontvangt de vakbond telefoontjes van werknemers over weigering van calamiteitenverlof of verlies van werk.
Werkgevers kunnen vanaf 1 april 2020 compensatie aanvragen als zij een werknemer ontslaan die meer dan 2 jaar ziek is.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling