HR Praktijk helpt u dagelijks met praktische antwoorden op vragen over wetten en regels voor personeelsmangement. U kunt nu ook, direct op afroep webinars bekijken over veel voorkomende arbeidsrechtelijke situaties rondom corona.
Vanaf juni komt het kabinet met een tweede steunpakket voor noodlijdende bedrijven. Bedrijven mogen dan wel werknemers ontslaan bevestigde minister Wouter Koolmees afgelopen vrijdag in de uitzending van OP1.
Vier op de tien HR-professionals zien dat mentale gezondheidsproblemen toenemen bij werknemers die sinds de coronacrisis thuis aan het werk zijn. De meerderheid van de HR-professionals denkt wel dat zij ook in deze periode over de juiste tools, vaardigheden en kennis te beschikken om werknemers te helpen als zij mentale klachten ervaren van het thuiswerken.
58 procent van de HR professionals geeft aan dat het niet helder is hoe hun organisatie op lange termijn de afstemming van techniek, processen en medewerkers wil vormgeven. De onduidelijkheid over deze zogeheten ‘workforce transformation’ wijt HR vooral aan gebrek aan tijd (36%), geen prioriteit en steun vanuit het bestuur (32%) en capaciteitstekorten (31%).
In 40% van de gevallen is HR niet actief betrokken bij de transformatie naar een agile organisatie. Dit betekent dat het initiatief elders in de organisatie genomen wordt en HR hier geen rol in krijgt of neemt. In verhouding met de bredere organisatie blijkt de HR afdeling nog maar beperkt bezig te zijn met agile werken, denken en organiseren. Met als gevolg dat zij hierdoor ook als minder geloofwaardige partner wordt gezien bij agile transformaties.
Sinds een groot deel van de Nederlandse werknemers vanuit huis aan het werk is, is in veel gevallen de boardroom vervangen door de keukentafel. Uit een rondgang van de Volkskrant langs de CEO's van de tien grootste werkgevers van Nederland, blijkt dat vijf van hen momenteel volledig vanuit huis werken; nog eens vier geven aan dit zoveel mogelijk te doen.
Op regelmatige basis volgen we de laatste Nederlandse coronacijfers en wereldwijd volgen we trends rondom de verspreiding van het virus. Data maken ineens een heel belangrijk deel van - letterlijk - ons bestaan uit. Sterker nog, onze regering baseert er beleid op dat direct impact heeft op ons leven. Wat kunnen we hiervan leren voor HR-thema's zoals verzuim, verlof of medewerkersbetrokkenheid?
Werkgevers maken zich op voor de her- of opstart van hun bedrijf. 95 procent heeft maatregelen getroffen om volgens de nieuwe overheidsvoorschriften van de ‘1,5-metersamenleving’ te kunnen werken of is bezig zulke maatregelen te treffen. Ook hebben bedrijven een scala aan andere maatregelen getroffen om de klappen van de coronacrisis op te vangen.
Ouders van jonge kinderen krijgen vanaf augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald. Het kabinet wil het daarmee aantrekkelijker maken voor ouders om het ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen.
Iedere medewerker beleeft de coronacrisis weer anders. Daar komt nog bij dat een groot deel van het personeelsbestand op afstand in wisselende thuisomstandigheden moet werken. Hoe geef je vanuit de organisatie sturing en hoe achterhaal je vanuit HR wat er werkelijk ‘leeft’ bij de medewerker? En hoe neem je mensen mee in de transitie van de business? In deze webinaropname helpen Duco Molenaar en Jan Tjerk Boonstra u op weg!
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling