Het aantal bedrijven dat tegemoetkoming in de loonkosten wil van de overheid via de NOW-regeling, is bij de tweede versie van het pakket fors lager dan bij de start van de coronacrisis in maart. Tweeënhalve week na het begin van de tweede NOW-ronde, hebben 30.797 bedrijven een aanvraag gedaan. Bij de eerste versie van de NOW-regeling, in maart, stond de teller na tweeënhalve week op ongeveer 97.000 bedrijven.
Vakbonden krijgen van steeds meer bedrijven te horen dat ze gaan reorganiseren en hierdoor zullen de ontslagen na de zomer gaan oplopen. Het gevolg is dat een toenemend aantal bedrijven de NOW 2.0 laat liggen om zich voor te bereiden op een reorganisatie.
Door de coronacrisis zullen facility professionals in de komende periode beduidend meer aandacht geven aan thema’s als gezondheid, welzijn, kostenmanagement, digitalisering en de inzet van technologie. Duurzaamheid zakt tijdelijk, maar zal naar verwachting in 2023 terugkeren bovenaan de lijst.
De ‘talent mismatch’ groeit doordat technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen. De indicator hiervoor steeg van 6,6 twee jaar geleden naar 6,7 wereldwijd in 2019, het hoogste niveau sinds de Global Skills Index van Hays in 2012 begon. In Nederland staat deze indicator op 6,4. Sinds de eerste coronamaatrelen in ons land zijn getroffen ziet de recruitmentexpert het gat tussen vraag en aanbod in bepaalde sectoren alleen maar groter worden.
44% van de HR-professionals is ervan overtuigd dat hun productiviteit in de afgelopen periode van thuiswerken is gestegen. Toch doet thuiswerken niet voor iedereen wonderen. Voor 33% van de HR-medewerkers heeft de werkplek geen invloed op de productiviteit, en 23% zegt thuis minder werk te verzetten. Voor werkgevers is het effect op de productiviteit minder duidelijk zichtbaar.
Het aandeel Nederlanders dat verwacht na de coronacrisis te blijven thuiswerken, is de afgelopen maanden bijna verdubbeld. Bovendien kijken ze er positiever tegenaan dan enkele maanden terug.
Kuchschermen, social distancing en een stevige dosis goede moed vormen de eerste stappen voor de terugkeer naar kantoor in coronatijd. Maar al snel volgen ook allerlei praktische en HR-gerelateerde vragen. Elly Vriends, HR- en Facility Manager bij SD Worx, deelt daarom 5 vragen en de antwoorden.
Tijdens de lockdown lieten de meeste medewerkers totaal ander gedrag zien dan normaal onder hoge druk of in een crisis. Ze pakten de aspecten van het werk die ze normaal gesproken ‘verwerpen’ nu juist positief op. Ze krijgen daardoor meer focus en worden productiever.
De thuiswerkervaring van de afgelopen maanden is 85% van de professionals zo goed bevallen dat ze dit ook na de coronacrisis graag regelmatiger willen blijven doen. Toch is thuiswerken niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Een deel van de werknemers is niet tevreden over hun werkplek aan huis, en verwacht dan ook van hun werkgever dat zij investeren in het opzetten van een ergonomisch verantwoorde thuiswerkomgeving.
Reiskosten- en onkostenvergoedingen voor thuiswerken, andere werktijden, functiewijzigingen, vakantie en verlof, loonoffers? Covid-19 heeft grote impact op de arbeidsvoorwaarden van werknemers. En dit roept veel vragen op bij HR-professionals die zich bezighouden met arbeidsvoorwaarden. Om daaraan tegemoet te komen organiseert HR Academy op 8 september een online congres.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling