Ook na corona kunnen medewerkers van ING ongeveer de helft van hun werkn vanuit huis verrichten. Dat is de verwachting van Steven van Rijswijk, CEO van ING Group. "Het is duidelijk dat er een andere balans zal zijn dan voor corona," schetst hij de toekomst voor zijn personeel.
De NFC Index Werkomgeving laat zien dat de productiviteitsperceptie en de beleving van de werkomgeving vorig jaar gedaald zijn, maar over de laatste vier jaar stabiel zijn gebleven. Ook is de gemiddelde piekbezetting van de werkplek in 2019 pre-covid gedaald. Dit zijn kernconclusies van de NFC Index ® Werkomgeving 2019 die donderdag 26 november 2020 is gepresenteerd.
Door de lockdown realiseert 36 procent van de werkende Nederlanders zich meer dan ooit dat het belangrijk is om altijd te blijven doorleren. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Bezinning leidt tot inzicht’ van Online Academy, uitgevoerd onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst. Zeven procent van de werkenden is vanwege corona gestart met een training, cursus of opleiding of gaat hiermee starten.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zoals thuiswerken, sabbaticals, betaald ouderschapsverlof en flexibele werktijden worden door werkgevers steeds vaker gebruikt in vacatureteksten. Door de coronapandemie verdwijnen kantoorgerelateerde voorwaarden steeds meer naar de achtergrond.
Werkgevers hebben veel vragen rondom corona op de werkvloer. Wat als een werknemer ziek wordt op het werk of een werknemer nauw contact heeft gehad met iemand die besmet is met het virus? Ralph Koks, Manager Tax & Legal bij SD Worx, geeft een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden.
Als alle werknemers die dat kunnen, ook na de coronacrisis een dag extra vanuit huis gaan werken, kan dat op lange termijn leiden tot extra kosten voor hun werkgevers. Deze kosten hangen samen met de effecten van minder samenwerken, een minder grote betrokkenheid bij de organisatie en isolatie en stress. De kosten kunnen oplopen van 375 miljoen tot anderhalf miljard euro.
VodafoneZiggo heeft naar eigen zeggen vorig jaar als eerste organisatie van Nederland een hybride beleid ontwikkeld voor de lange termijn, waarbij thuiswerken op gelijke voet staat met werken op kantoor. Iedereen die wil, mag de helft van de tijd thuis werken; ook als alles weer normaal wordt. Het beleid is nadrukkelijk bedoeld voor alle kantoormedewerkers, onafhankelijk van positie of functie. Volgens de organisatie zijn twee veranderingen noodzakelijk om het nieuwe beleid tot een succes te maken.
Thuiswerken zorgt voor meer stress onder werknemers dan tijdens de eerste lockdown dit voorjaar. Om de gevolgen hiervan in te dammen moeten er nieuwe extra arbo-richtlijnen komen. Dat bepleit prof. dr. Willem van Rhenen, stress expert bij Arbo Unie.
Het is de week van de werkstress 2020, en juist nu, in de 2e coronagolf, neemt de beleving van werkstress en ontevredenheid toe onder medewerkers en managers. Dat tonen de wekelijkse enquêteresultaten van meer dan 50 Nederlandse organisaties en 3500 professionals.
Net nu de arbeidsmarkt voor HR-professionals voorzichtig tekenen van herstel vertoont, is het dankzij de tweede coronagolf koffiedik kijken of deze ontwikkeling doorzet. Toch ziet Iris Jansen, HR recruitment specialist bij Robert Walters, wel degelijk kansen voor de toekomst. Ook heeft ze nog enkele tips voor iedereen die nu een nieuwe baan zoekt in human resources.