Zorgmedewerkers met een modaal inkomen (2.816 euro per maand) kunnen in 2021 rekenen op een netto salarisstijging van 37,12 euro. Dit is een stijging van 1,77 procent ten opzichte van het netto salaris in 2020. Zorgmedewerkers gaan er echter minder op vooruit dan ambtenaren en leraren. Het verschil bedraagt 4,29 euro per maand.
Hoe gaan kantoren gebruikt worden en door wie? Werken we volgend jaar alleen nog op kantoor en thuis, of vinden we meer mogelijkheden? Rever interieurprojecten ziet in haar ‘Trendrapport 2021: de toekomst van kantoor & werken’ 7 versnelde ontwikkelingen.
Drie op de vijf (61%) HR-professionals vindt dat HR gaat om menselijk contact en daarom niet geautomatiseerd moet worden. Opvallend is dat Nederlandse organisaties tegelijkertijd een hoge beoordeling ontvangen als het gaat om het nemen van voldoende stappen op het gebied van automatisering. Op dit gebied geven HR-professionals hun organisatie gemiddeld een 7,5 als cijfer.
Hybride werken, leidinggeven op afstand, focus op welzijn... 2020 heeft de werkvloer flink opgeschud. Wat betekent dit voor 2021 en welke HR-trends gaan daarbij de grootste impact hebben?
Werkgevers hebben in toenemende mate te maken met stuwmeren aan vrije dagen, omdat werknemers geen dagen willen, kunnen of hoeven op te nemen. Vanwege corona zijn werknemers niet op vakantie gegaan, door drukte hebben ze geen vrij kunnen nemen of ze zijn al vrij omdat het bedrijf dicht is.
Sinds 15 december kunnen werkgevers weer nieuwe loonsubsidieaanvragen indienen, zo heeft premier Rutte tijdens zijn speech vanuit het torentje bekendgemaakt. De tegemoetkomingen maken onderdeel uit van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De aanvragen kunnen tot en met 27 december ingediend worden.
In de eerste drie kwartalen van 2020 was het ziekteverzuim gemiddeld 4,7 procent. In de afgelopen twintig jaar was dit voor het laatst in 2003 zo hoog. In 2019 was het gemiddelde verzuim door ziekte in de eerste drie kwartalen 4,3 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Terwijl de COVID-19 pandemie voor een ongekende verstoring van de arbeidsmarkt zorgt, zijn organisaties bezig de manier waarop zij werken en opereren radicaal om te gooien. Human capital-vraagstukken staan daarbij bovenaan de agenda. Het ‘2021 Global Human Capital Trends’-rapport van Deloitte, getiteld ‘The social enterprise in a world disrupted’, heeft onderzocht hoe organisaties en leiders de lessen van deze pandemie kunnen gebruiken voor een fundamentele herinrichting van werk.
Werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven ontvangen in 2021 een gemiddelde loonsverhoging van 2,5% blijkt uit salarisonderzoek van Willis Towers Watson, het Salary Budget Planning Report. Dit is een voorzichtige verbetering ten opzichte van de 2,1% die eerder dit jaar werd gegeven. Een ander teken van optimisme dat uit het onderzoek blijkt is dat het aantal Nederlandse bedrijven dat de salarissen bevriest naar verwachting sterk zal dalen in 2021.
Hoe gaat werkend Nederland om met het thuiswerken? Dat heeft Microsoft onderzocht in het WorkReworked-onderzoek. Het vandaag gepubliceerde rapport brengt nieuwe inzichten van medewerkers en managers hoe zij het werken op afstand ervaren.