In het tweede kwartaal van 2012 is het aantal werklozen die afzagen van het zoeken naar werk vanwege lage verwachtingen gestegen.. In 2011 lag dit aantal nog op 43.000, in het huidige jaar zijn er 57.000 personen geweest die pessimistisch waren over het vinden van een baan. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
65 procent van de werknemers bepaalt graag zelf de werktijden. Met deze maatregel gaan zij er van uit dat werk en privé beter te combineren is. Dit blijkt uit onderzoek van het kenniscentrum Werk & Vervoer.
Een speciale stemwijzer voor werknemers gaat de beroepsbevolking helpen bij het maken van een politieke keuze voor de aankomende verkiezingen. Aan de hand van stellingen over pensioen, ontslagrecht en belastingen wordt duidelijk welke partij het beste bij een werknemer past.
Door de eventuele versoepeling van het ontslagrecht zal het aantal medewerkers met een vast contract toenemen. Dit kan slecht uitpakken voor de uitzendbranche. Dat stelt ING in een rapport over de uitzendbranche.
Recruitment via social media zorgt voor meer spontane en open sollicitaties, een hoger kwaliteitsniveau van sollicitanten en tijdwinst in het wervingsproces. Dat blijkt uit de zevende uitgave van ADP Europe ‘A Vision on Sourcing Talent on Social Media’.
26 procent van de werknemers borgt de kennis uit opleidingen en trainingen niet en neemt deze mee bij vertrek. En 33 procent deelt nieuwe kennis alleen wanneer een collega er naar vraagt.
Het feit dat een werknemer beschikt over zelfvertrouwen zegt niets over zijn vaardigheden op de werkvloer. Deze werknemer wordt gedreven vanuit het streven naar sociale status en krijgt vaak een hogere positie op de sociale ladder toegewezen dan zijn collega’s, of dat zelfvertrouwen nou terecht is of niet.
Het werkloosheidscijfer is sinds 1996 niet zo hoog geweest; ruim een half miljoen Nederlanders zit thuis, zo blijkt uit CBS-cijfers. De Monsterboard Employment Index van juli laat echter een lichte stijging (+1) van het online vacatureaanbod zien.
Demissionair minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid introduceert een tijdelijke ontheffing van de waardeoverdrachtplicht voor kleine werkgevers. Dat blijkt uit het Ontwerpbesluit wijziging Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling.
De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert het kabinet dat werkgevers gaan samenwerken om hun scholingsvraag op elkaar af te stemmen. Alleen als de omvang van de vraag bekend is, kan volgens de SER een rendabel scholingsaanbod tot stand komen. Dat staat in het SER-advies 'Werk maken van scholing, advies over de postinitiële scholingsmarkt'.