Een werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met meer uren dan in de minimum-cao is afgesproken. Na het einde van zijn dienstverband eist hij een overurentoeslag over deze extra werktijd. Zijn werkgever verzet zich.
Tussen 2007 en 2008 veranderden 880 duizend mensen die minimaal twaalf uur in de week werkten van beroep, tussen 2004 en 2005 waren dit er nog maar krap 600 duizend. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Minister Donner van Sociale Zaken bekijkt de mogelijkheid om een speciaal logo te introduceren voor werkgevers die open staan voor werknemers met een arbeidsbeperking.
Gemeenten waarschuwen dat de aanpak van werkloosheid mislukt, als minister Donner van Sociale Zaken daadwerkelijk gaat bezuinigen op het budget om werklozen aan de slag te helpen. De vereniging van directeuren van sociale diensten vindt dit ook. Dat schrijft het Nederlands Dagblad.
Sinds 1 januari 2009 speelt de arbeidsmarktpositie van de werknemer een rol bij de bepaling van de hoogte van de ontbindingsvergoeding. De kantonrechter Nijmegen heeft daarover onlangs uitspraak gedaan.
Werknemers van een notariskantoor willen vlak voor een reorganisatie een ondernemingsraad instellen. De rechter wijst dat verzoek af, maar veroordeelt de ondernemer wel tot het houden van een personeelsvergadering.
Een bedrijfsarts treft een zieke werknemer niet thuis aan, maar wel zijn tienjarige stiefzoontje dat meedeelt dat zijn vader in zijn nieuwe huis aan het klussen is. Na een gesprek volgt ontslag op staande voet, wegens het zonder toestemming klussen tijdens ziekte.
Het komt regelmatig voor dat een vertrouwensbreuk ontstaat door werkgever en werknemer omdat de meningen verschillen over de inzetbaarheid van een zieke werknemer. Kan de werkgever dan van een zieke werknemer af?
De laatste jaren is het aantal arbeidsongevallen onder vrouwen jaarlijks met bijna een achtste gestegen, terwijl bij mannen geen toename zichtbaar is. De oorzaak is onduidelijk Dit blijkt uit de Monitor Arbeidsongevallen in Nederland 2007 van TNO.
Tussen 25 juni en 10 juli betaalt de fiscus de in 2008 te veel betaalde inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) terug. Bij een verplichte vergoeding voor de bijdrage Zvw van werkgevers of uitkeringsinstanties die zijn ingehouden op loon of uitkering, betaalt de fiscus de teruggaaf aan werkgevers of uitkeringsinstanties.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling