Een bijstandsgerechtigde die bewust zijn kans op een baan verkleint, mag geen uitkering meer krijgen. Dat vindt de VVD, die daartoe een oproep doet aan staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken.
Niet alleen in de top van bedrijven, maar ook in lagere echelons overschatten leidinggevenden zichzelf. Dat leidt tot een verstoorde werkrelatie met medewerkers en conflicten op de werkvloer, wat weer ten koste gaat van de effectiviteit van deze managers. Dat blijkt uit onderzoek van Niels van der Kam, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding van huis naar werk straft hardwerkende mensen 'dubbel': via het belasten van de reiskosten, maar ook via hun toeslagen aldus de vakcentrales FNV, CNV en MHP.
Het aantal bij UWV geregistreerde werkzoekenden neemt dit jaar en volgend jaar toe met 90.000 tot 563.000. Pas na 2014 is er ruimte voor een daling van het aantal werkzoekenden. Het herstel van de arbeidsmarkt verloopt de komende jaren vermoedelijk traag. De zorg blijft de banenmotor van de Nederlandse economie. Dit zijn enkele conclusies uit de Arbeidsmarktprognose 2012-2013 van het UWV.
In mei overeengekomen nieuwe cao’s kennen een loonstijging van 1,74 procent. Dat is net iets hoger dan het gemiddelde van alle cao’s van 2012 (1,66 procent), maar lager dan het stijgingspercentage van april (1,79 procent). Het lijkt er op dat de stijging van de cao-lonen afvlakt en stabiliseert rond 1,7 procent op twaalfmaandbasis. Dat blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van het Nederlandse bedrijfsleven.
Werknemers die lang achtereen zitten zonder tussentijds te bewegen, hebben een grotere kans op ernstige chronische ziekten zoals diabetes type II en op overgewicht. Het inlassen van Beweegmomentjes in het werk is daarom een nieuw advies van TNO en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) voor werknemers die tijdens hun werk langdurig zitten.
Werknemers dreigen straks goedkoop, eenvoudig en zonder goede reden ontslagen te worden aldus de FNV. Dit terwijl het probleem op de arbeidsmarkt volgens de werknemersvereniging niet het ontslagrecht is, maar de ‘doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt’.
In 2011 heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vaker geoordeeld dat er sprake was van discriminatie. In 56 procent van haar oordelen constateerde de CGB verboden onderscheid (52 procent in 2010). Daarnaast blijkt dat discriminatie van vrouwen nog steeds actueel is.
Vorig jaar werden op het gebied van arbeidsomstandigheden (veilige en gezonde werkplekken, werk- en rusttijden) meer overtredingen geconstateerd dan in 2010. Dat blijkt uit het jaarverslag 2011 van de Inspectie SZW.
In september 2005 solliciteert een man naar de functie van klantmanager bij de gemeente Rotterdam. De gemeente wijst de sollicitatie af, omdat de sollicitant weigert om vrouwen een hand te geven. De sollicitant dient daarop een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling, die concludeert dat de gemeente inderdaad in strijd met de Algemene Wet Gelijke Behandeling heeft gehandeld. De sollicitant start daarop een procedure tegen de gemeente Rotterdam, waarin hij een schadevergoeding vordert wegens onrechtmatig handelen. De rechtbank wijst de vordering af. De sollicitant stelt vervolgens beroep in bij het hof.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.